utorak, 20. ožujka 2012.

PLEMIĆI TONETTI IZ PLOMINA - IZMEĐU LEGENDE I STVARNOSTI

Pisati o prošlosti Plomina i njegove luke nemoguće je bez spomena barunske obitelji Tonetti, koja se početkom 1600 stoljeća doselila iz Belluna u Istru da bi administrativno vodila taj grad pod zastavom Venecije. Kako i priliči obitelji u to doba oni su zapravo i bili pravi gospodari Plomina, ili bolje rečeno, prvi među odabrani. Imali su velike posjede, davali su gradu podeštate, bavili su se trgovinom, a pomorstvo im je bilo u krvi. Posjedovali su više jedrenjaka, dali vrsne kapetane duge plovidbe. Među četiri sina iz najmlađe plominske generacije dvadesetog stoljeća - Floriano, Giussepe, Matteo i Giovanni, Plominjanima i Labinjanima je u najdubljem sjećanju ostao posljednji. Svi su studirali u Italiji, živjeli uglavnom na relaciji Venecija-Rim-Plomin, filmski zanimljiv put imao je Giovanni. Premda bogat, materijalno neovisan, ili možda upravo zato, nije trpio nepravdu, pa je 1921. godine, kada je buknuo štrajk labinskih rudara poznat kao Labinska republika, stao na njihovu stranu. S titulom "crvenog baruna" ući će u legendu, a taj slobodarski duh buknut će u njemu opet za Drugog svjetskog rata, kada se nakon okupacije Italije od strane Njemačke uključio u Pokret otpora i završio u zatočeništvu. Nakon rata i dalje je dosljedan sebi, bavi se politikom i kao član Socijalističke partije sjedi u Talijanskom parlamentu.
Između dva rata često je dolazio u Istru, više u svoj kaštel Kršan, nego u Plomin, gdje su mu živjeli roditelji i braća. S kaštelom se definitivno rastaje 1940. godine, kada je najveći dio njega izgorio u velikom noćnom požaru. Nisu poznati kako je do požara došlo, ali od starih sam Kršanaca dočuo da je kaštel namjerno zapaljen, budući da je crveni barun znao kako će završiti fašistički režim, pa je izazvanim požarom navodno dobio odštetu. Isto tako sam čuo da, premda je bio ljevičar i socijalno osjetljiv, u trgovini nije praštao dugove, pa makar dužnici ostali bez svoje zemlje. Držao se očito one, da iako smo mi braća, kese nam nisu sestre.
To se priča, a o bogatstvu, moći i ugledu familije Tonetti svjedoče ove dvije fotografije. Na prvoj je prikazano porinuće njihove nove luksuzne jahte u more u plominskoj luci, što je popraćeno pravom feštom, na kojoj je bila prisutna, kako se vidi na poleđini razglednice, i njihova obitelj. među njima i mladi student Ernesto Sestan iz Trenta, inače po roditeljima Labinjan, koji će kasnije u Italiji ostvariti zavidnu znanstvenu karijeru. Između ostalog, bio je jedan od utemeljitelja talijanske enciklopedije.
Na drugoj je razglednici rastanak od njegova brata i kapetana duge plovidbe Floriana de Tonetti, koji je preminuo 27. rujna 1931. godine. Sprovodna je povorka bila ispred njihove kuće u središtu luke.  

(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.comr)





Nema komentara:

Objavi komentar