utorak, 20. ožujka 2012.

MOTEL PO ŽELJI TITA

Otvaranjem prvih hotela početkom šezdesetih u Rapcu život na Labinšćini se počeo dinamizirati, postavši sadržajniji i perspektivniji. Usporedo s gradnjom TN Sant Andrea na vidikovcu ispred ulaza u Plominski zaljev na glavnoj prometnici za Rijeku, 1964. godine otvoren je motel u obliku torte. I ubrzo postao mjesta predaha i uživanja u prekrasnom pogledu na cijeli Kvarnerski zaljev ne samo sve brojnijih turista, već i nas Labinjana. Kako osobni automobili, prije svega popularni Fićo, nisu bili rijetki kao nekoliko godina ranije, za vikenda se često znalo skočiti na kavicu do Vidikovca. Sjećam se tada je, a radilo se i u noćnim satima, motel vodio Marko Budanko.
Još prije izgradnje motela na tom je mjestu bilo uređeno lijepo odmorište s kamenim stolom i klupama, pa je novi ugostiteljski objekt ovdje legao kao suza na oko. Tu se prilikom čestih putovanja iz Opatije na Brione znao zaustaviti i predsjednik Tito, pa je, kako se još onda čulo, pitao zbog čega se na tom mjestu ne izgradi i kvalitetan ugostiteljski lokal.
Rečeno učinjeno, a prilikom prolaska tom prometnicom na Vidikovcu se, u društvu sa čehoslovačkim predsjednikom Novotnyjem, Tito zaustavio 13. rujna 1967. godine. Posluživali su ga onda najpoznatiji rabački konobari Glavičić i Donadić.
Izgradnjom tunela kroz Učku Motel Vidikovac polako pada u zaborav, ali nakon obnove Jadranske magistrale i samog motela, na najljepšem vidikovcu na istočnoj obali Istre, od ove je godine opet vrlo živo. I lijepo. Ipak, na kavici se ovdje ne dolazi i u vrijeme prvih privatnih automobila u našem kraju.

(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)













Nema komentara:

Objavi komentar