četvrtak, 22. ožujka 2012.

LABIN 20.VELJAČE 1921. GODINE SLAVI PRIPAJANJE ITALIJI

Prva jedinica talijanske vojske pri kraju Prvog svjetskog rata na glavni trg u Labinu ušla je 9. studenoga 1918. godine, iskrcavši se u plominskoj luci. U to vrijeme se u Labinu već slavilo oslobođenje od austrijske vlasti, koja je s kraćim prekidom trajala od 1797. godine, kada nestaje Mletačka Republika. To je samo povećalo oduševljenje Labinjana koji su pravu euforiji doživjeli predajom austrijskih vojnika u kasarnama u Labinu, Plominu i Svetom Lovreču - piše Sergio Cella u opsežnoj monografiji Albona, objavljenoj pedesetih godina 20. stoljeća u Trstu. U Labinu je odmah osnovana Guardia Nazionale, koja je preuzela oružje u napuštenim vojarnama, oslobodila  zatvorene Talijane u Prtlogu i brinula o redu. Do dolaska talijanskih vojnika u Labinu je vladao mir zahvaljujući i privremenom Komitetu za upravljanje javnim dobrima, sastavljenom od uglednih Labinjana na čelu kojeg je bio dr. Ubaldo Scampicchio. Usporedo se izvan Labina pokušaju osnivati odbori hrvatskog stanovništva, koji su, između ostalog, zaposjeli i skladišta rudnika u Krapnu.
Dolazak prvih talijanskih vojnika bio je koban za uglednog labinskog liječnika, političara i velikog talijanskog patriota Pietra Ghersu, inače podrijetlom iz Motovuna, a prije dolaska u Labin vrlo aktivnog u Malom Lošinju. Od velike sreće i uzbuđenja on je tog dana doživio srčani udar i preminuo.
Vojnike je dočekala talijanska zastava na zgradi Municipija te oduševljeno klicanje okupljenje svjetine. U ime Italije kapetan Bacchiniaco i pukovnik Cimorelli doktora Ubalda Scampicchija proglasili su za prvog talijanskog gradonačelnika, dok je proglašeni komitet i dalje nastavio radom. Nove trupe talijanske vojske u Labin su došle 14. i 20. studenoga.
 Uslijedili su potom mirovni pregovori i potpisivanje Rapallskog ugovora kojim je legalizirana okupacija Istre, koja je i formalno pripala Kraljevini Italiji. To je u Labinu proslavljeno velikim mitingom i paradom 20. veljače 1921. godine. Desetak dana kasnije, 2. ožujka, započet će veliki štrajk rudara u Vinežu, kasnije poznat kao Labinska Republika.
Gotovo četvrt stoljeća kasnije, i tada preko plominske luke, na Crć će opet doći osloboditelji, ali tada s drugim nacionalnim predznakom i drugačijom trobojnicom.        


(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.hr)





Nema komentara:

Objavi komentar