srijeda, 17. ožujka 2021.

LABIN U 2020. - U ZNAKU GRAĐEVINSKE TVRTKE DE CONTE

 Nakon krvavog raspada Jugoslavije i urušavanja dobrog dijela labinske industrije te zatvaranja posljednjeg ugljenokopa u Hrvatskoj, nestala je i nekada vrlo intenzivna gradnja stanova za radnike. Prakse duge gotovo pola stoljeća, koja je bitno utjecala na brzo širenje Labina prema Katurama. Od tada svatko brine za svoj stan, što je više nego skup "zadatak", za dosta njih neostvariv zbog niskih osobnih primanja i visokih cijena stambenog "kvadrata". 

Dio vlasnika stanova u Labinu tih se godina vraća svojim kućama na selu, ili na svom zemljištu gradi vile za turizam, pa se tako stvoren višak stanova prodaje na tržištu, ili ostavlja svojoj djeci. Uz to život u obiteljskim kućama mnogo je kvalitetniji nego u višekatnicama, pa se one grade gdje god za to postoje uvjeti. Najčešće izvan granica samog grada, gdje za to nisu stvoreni uvjeti.

Kao je u našem kraju prirodni priraštaj vrlo nizak, a doseljavanja više nema, ili je neznatan, a iseljavanje mladih je sve intenzivnije(dobar dio labinskih studenata ostaje u Zagrebu), i to dodatno utječe na gotovo zamrlu gradnju stambenih višekatnica u naselju Kature. I zabrinjavajući pad broja stanovnika u Labinu u dvadesetak godina. U to vrijeme podignute su svega tri zgrade, od kojih jedna uz poticaj države za mlade.

Stoga je odjeknulo kao nemalo iznenađenje kada je u produžetku tih kuća, s druge strane trgovačkog centra Konzum, potkraj 2019. godine započela gradnja prve od tri stambene višekatnice.Nešto ranije na vrlo lijepom terenu uz samu cestu za Rabac, u Ulici slobode, počeli su se kopati temelji pet zgrada s luksuznim stanovima. 

U oba slučaja počeli su se pojavljivati različiti komentari Labinjana, uz obvezno pitanje za koga se to gradi u spomenutim teškim okolnostima. Odgovor je kratak - za tržište, za one koji u kupnji stanova u Labinu, gradu nadomak mora nađu svoju računicu. Bez obzira gdje žive. Susreo sam jednu svoju školsku kolegicu, koja je dugo živjela u Americi,  pa se brzo "namorala" na lijep stan s odličnim pogledom na Kvarner! Nije jedina, a ima ljudi i s viškom novca, kojima je kupnja stanova isplativija nego štednja gotovo bez kamata u našim (pardon!) stranim bankama.

Investitor u oba stambena kompleksa je poznata tvrtka DE CONTE iz Labina koja u proljeće 2020. godine na mjestu nekadašnjih baraka nasuprot Lidla, nekada u posjedu nestalog građevinskog poduzeća Učka, a još ranije Istarskih ugljenokopa, započinje s gradnjom poslovne zgrade Stadion. Radovi su vrlo brzo napredovali, pa malo zastali, uz usmjeravanje operative na njihova spomenuta gradilištu na dva ruba Labina.

Ovo je foto-šetnja Labinom po gradilištima u protekloj godini, u kojoj smo dobili i novi market Plodine, koja, uz nezaobilazne komentare, mijenjaju izgled našeg grada. Sam početak radova na njima obilježen je u sličnom članku godinu dana ranije.
























KATURE - GRADILIŠTE NOVIH STAMBENIH VIŠEKATNICA






















































POSLOVNI KOMPLEKS STADION



































































Nema komentara:

Objavi komentar