srijeda, 25. travnja 2012.

GVARDIJON GARBIN

Svaka je razglednica odsjaj jednog vremena, slika minulog doba. Što starija to vrijednija, što više teksta na njoj to je dragocjenija. Jedna od razglednica koja mnogo govori je i ova koju je izvjesna Nina Keber početom 20. stoljeća poslala svojoj prijateljici i vršnjakinji Angeli Sellan iz Vineža, koja je otišla, vjerojatno školovanja radi, živjeti u Beč. Jezik komuniciranja između malih signorina je bio talijanski, na kojem se govorilo u urbanim sredinama. Obitelj Selan je bila rodom iz Slovenije a u Vinež su se doselili radi zapošljavanja u tamošnjem rudniku. I toj istoj djevojci u otprilike isto vrijeme u Beč šalje razglednicu njena mama Ursula, objašnjavajući joj gdje se ona nalazi na tek tiskanoj kartolini Vineža. S njom majka komunicira na slovenskom jeziku. Nini Keber su  poznate njene vršnjakinje na ovoj razglednici, pa njihova imena uz objašnjenje šalje u Beč.
Za drugi dio ove sage o staroj labinskoj kartolini ne manje važan je onaj dio teksta u kojoj Nina navodi da "Garbin fa la quardia", misleći na uniformiranu osobu u desnom kutu razglednice.
Tko je zapravo bio Garbin? Bio je gradski čuvar, odnosno komunalni inspektor, koji je uniformu navukao još za Austrije, a oni koji ga se sjećaju iz vremena Italije, a tih je danas vrlo malo, svojedobno su mi rekli da je bio težak oko 160 kilograma!. Svojim izgledom, ali i uniformom te sabljom, koju je stalno vukao sa sobom, on je kod građana, a pogotovo  djece, izazivao poseban respekt. Ondašnja ga se djeca sjećaju kao izuzetno stroge osobe, koji je znao za svaku njihovu nepodopštinu, pa su ga se neobično bojala i uvažavala. Pogotovo što je znao usred nastave doći u razred iz njega izvući "griješnika" i u hodniku isprašiti ga po najdebljem dijelu tijela. Batine su ponekad dotakle i nevinu stražnjicu, ali je preventivni učinak ionako ostvaren.
Inače, signor Garbin je bio dobrodušna osoba, koja je znala zažmiriti na oba oka kada je netko siromašan kročio u državnu šumu da si priskrbi naramak drva za grijanje. O njegovom apetitu tek podatak da je za marendu znao pojesti "kašetu" sardela uz odgovarajuću količinu vina. Poslije rata se iselio u Italiju, a kažu da je jednom prilikom došao u Labin s automobilom koji je imao ojačane baleštre, odnosno opruge. Pravo mu je prezime bilo Nacinovich, bio je daljnji rođak sadašnjeg labinskog gradonačelnika, a nadimak je za prezime uzeo u vrijeme fašističke Italije, kada su se prezimena mijenjala u talijanska u skladu s novim zakonom.


(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)


.  

Nema komentara:

Objavi komentar