subota, 21. veljače 2015.

SA SLAVICOM RUŽIĆ - OD STAROGRADSKE LJEPOTICE DO PARKA SKULPTURE NA DUBROVI

Žika, Slavica i Rajko - tri su generacije labinskih profesionalnih fotografa, od kojih je aktualan ovaj potonji, najmlađi. Slavica Ružić je imala svoj foto-studio u starom gradu, u kojem će kasnije ugostiti labinsko glasilo Labinska komuna. U tom je listu bila zaposlena od prvog do posljednjeg dana njegova postojanja, od 1976. godine do početka devedesetih i pada socijalizma.
Njena pojava je bila nezamisliva bez torbe s fotoaparatom, a bilo je to vrijeme kada su "škljoce" bile rijetke, a mobiteli i sve njegove kasnije aplikacije daleki futur. Zovom posla pratila je sva zbivanja, a ovom prilikom našlo se desetak fotografija iz tog doba, koje su se našle u mojim ladicama i preživjele neku od mojih brojnih "čistki".
Izlet u osamdesete započinje s Crća u starom gradu gdje se upravo dovršavalo pročelje zgrade podignute na mjestu nekadašnjeg studija Žike Tasića. Zbog njena lijepa izgleda u trenucima zadovoljstva što se život počeo vraćati u drevni grad teško oštećen rudarenjem, zgrada se tada nazvala Ljepotica.
Događaji su je potom odveli u Tupljak, gdje je tada počeo veliki štrajk rudara. Sjećam se, bio je to travanj 1987. godine na na njenoj fotki su novinari u čavrljanju s rudarima.
Slikalo se tada sve, od raznih fešti do radnika na radnom mjestu, o čemu govore fotografije S. R. nastale u tvornici igračaka u Potpićnu te među osobljem rabačkih hotela.
Slijede snimke iz osnovne škole ivo Lola Ribara, učenički pjevački zbor s dirigentom Atanackovićem, zatim obilazak malih folkloraša raške osnovne škole.
I na kraju zanimljiv detalj iz Dubrove, kada su akteri s Mediteranskog kiparskog simpozija u kratkom predahu razmjenjivali dojmove o svojim radovima.
Fala ti Slavić!
















Broj komentara: 6: