nedjelja, 1. veljače 2015.

CRKVICA SVETOG KUZME I DAMJANA - JEDAN OD LABINSKIH SAKRALNIH DRAGULJA

Potkraj minule godine uređena je crkvica svetih Kuzme i Damjana, još u srednjem vijeku podignuta u podnožju drevnog Labina nedaleko od skretanja za Rabac. Ovim zahvatom još je više naglašena ljupkost te crkvice, koja je bila u vlasništvu poznate labinske obitelj Depangher, koja je posjedovala najveći dio zemljišta na kojem je sredinom proteklog stoljeća u prvim godinama Jugoslavije podignuto naselje poznato kao Nove zgrade.
Malo kameno sakralno zdanje privuklo je odmah nakon rata pažnju i profesora Branka Fučića, najboljeg poznavatelja istarske vjerske baštine te reljefa i glagoljice u njima. I u njegovom izvještu ostane zapisano da su otkriveni tragovi freske i glagoljice, uz divljenje za rustikalni kameni luk svoda.
Te se crkvice sjećam i po jednom nemilom događaju na toj crkvi otprilike sredinom šezdesetih proteklog stoljeća. Sječam se da se jedan stanovnik Labina u trenutku rastresenosti popeo na njen krov i pijukom počeo uništavati kanalice!
Crkvica svetih Kuzme i Damjana, pučkih ljekara, jedna je od čak osam sakralnih objekata u Labinu, što je jedan od kurioziteta ovog grada. Ona na ulazu u drevni grad kao da najavljuje taj neobičan svijet, i u "društvu" sa skulpturom Matije Vlačića Ilirika svojevrstan je izazov za njeno kulturološko vrednovanje odgovarajućim sadržajem.
Ova razglednica nastala je sredinom tridesetih 20. stoljeća, a njen izdavač bio je G. Valcini, vlasnik poznate labinske papirnice, koja se nalazila u donedavnom dopisništvu Glasa Istre.


Nema komentara:

Objavi komentar