nedjelja, 1. veljače 2015.

TRAGOM OGLASA U STARIM KALENDARIMA FRANINA I JURINA
















U listanju starih tiskovina nerijetko su mi oglasi prava poslastica. Pogotovo kada o temi moga zanimanja govore više i bolje od glavnih tekstova. To mi se zbilo i sa starim brojevima kalendara-knjige Franina i Jurina, koji je počeo izlaziti još za Italije u Trstu. Njegovo izlaženje obnovljeno je 1962. godine, najprije u Rijeci, a tek sredinom sedamdesetih u Puli.

U Kalendaru Jurina i Franina 1965. godine, tiskanom u Rijeci, nisam našao ni jedan članak o Labinu, a nije ih bilo odveć ni iz Rijeke. Prema očekivanju bolje sam prošao s posljednjim stranicama, na kojima su oglasi, kojima se tradicionalno pomagalo izlaženje popularnog štiva.

U prvi mah, kao da se i nije puno toga promijenilo - tu su čestitke Općine Labin i Komunalnog poduzeća Prvi maj, koji i danas vole financirati lokalne medije. U oko mi pada i oglasni kvadratić Ugostiteljskog poduzeća Central iz Labina i drugog poslovnog pokojnika Metalca, zanatske radnje za vodoinstalaterske,bravarske radove i održavanje sustava centralnog grijanja.

Od velikih labinskih tvrtki svojih čestitkama oglašavaju se rabački hotelijeri te Autotransportno poduzeće Istratrans. Ovo potonje već sredinom šezdesetih poslije diljem cijele Jugoslavije, o čemu govore njegova predstavništva u Zagrebu, Rijeci i Puli, ali i u Beogradu te Novom Sadu! U znak potpore rabačkom turizmu povezuje se Rabac sa Zagrebom, na kojoj liniji najčešće voze moderni autobus FAP, od milja nazvan "Raketa".+
Pet godina kasnije kalendar se i dalje tiska u Rijeci u nakladi Dometa. Labinskih tema i autora opet nema. I sponzori su mahom iz Rijeke i okolice. Iz Labina općina Labin, Vodovod i Prvi maj, zatim Hotelsko Rabac, Metalac, ali i novi subjekti - Stan, Stolarsko poduzeće Raša i istoimeno Veletrgovačko poduzeće Raša.

Kalendar Jurina i Franina za 1974. godinu konačno se izdaje u Puli u nakladi Glasa Istre. Stoga je i većina članaka iz Istre. O Labinšćini tek mali tekst o nadimcima. Pojavljuje se i ime mladog labinskog pjesnika Daniela Načinovića.
Oglasne žute stranice su po običaju sadržajnije -. nižu se čestitke, Rapca, Jedinstva, trgovačkog poduzeća Labin, građevinske tvrtke Učka, zatim Vodovoda, Stana, Metalca, Centrala i Stolarskog poduzeća Raša. Po pola stranice oglasa imaju Istratrans, Kvarnerplastika i Trikotaža 25 maj, koji nude cijeli spektar svojih proizvoda i usluga. Istratrans servisira automobile Zastave i Škode širom Istre, a Kvarnerplastiksa prvu jahtu krstaša Sirius- 660,

Nema komentara:

Objavi komentar