utorak, 24. veljače 2015.

PRVI VIŠESTRANAČKI IZBORI NA LABINŠĆINI - KOMUNISTIMA DVIJE TREĆINE!

Pod tim su naslovom na prvoj stranici općinskog glasila Labinska komuna objavljeni konačni rezultati prvih višestranačkih izbora na Labinšćini održani potkraj travnja i početkom svibnja 1990. godine. Od ukupno 71 općinskog vijećnika u Vijeću mjesnih zajednica, Društveno-političkom i Vijeću udruženog rada dvije trećine pripale su članovima Saveza komunista Hrvatske - Stranke demokratskih promjena. Ostali mandati otišli su Socijalističkom savezu i nezavisnim vijećnicima, a i među njima su mogli biti, prema ondašnjim izbornim pravilima igre, članovi SKH.
Ostalih stranaka na tim izborima prije gotovo četvrt stoljeća nije bilo, pa su to na Labinšćini zapravo bili uvjetni, prijelazni višestranački izbori. U to vrijeme u Labinu je osnovan i ogranak nove stranke Istarski demokratski sabor, odakle dolazi upozorenje da na izbore neće izaći zbog monopola komunista. Istodobno se čulo, da je nova regionalna stranka odustala od izbora zbog nedovoljne pripremljenosti i slabe stranačke infrastrukture, strahujući da bi zbog toga na njima loše proći. Prvi predsjednik te stranke u ondašnjoj Općini Labin je Valter Brubnjak, a u stranačkom vrhu je i Mario Blečić, koji će za tri godine na novim izborima postati prvi načelnik Općine Sveta Nedelja. Ipak, već tada se na nekim poništenim glasačkim listićima našlo ispisano ime IDS-a.
Ostalo je zabilježeno da je prvi višestranački predsjednik Skupštine Općine Labin, tada ne i gradonačelnik, postao Marin Brkarić. Njegov zamjenik bio je Marijan Milevoj, dipl. ekonomist, onda zaposlen u Croatia osiguranju.
Branko Ružić i Ranko Švraka, oba na listi SKH-SDP, prva su dva čovjeka Društveno-političkog vijeća.
Mirko Radović (SKH-SDP) iz TE Plomin i samostalni poduzetnik Ivan Vargek nezavisni vijećnik) predvodili su Vijeće udruženog rada, a Tullio Vorano (SKH-SDP) i samostalni poduzetnik Vladimir Smoković, također nezavisni vijećnik, bili su predsjednik, odnosno potpredsjednik Vijeća mjesnih zajednica.
Na idućim višestranačkim izborima održanim na Labinšćini, održanim 1993. godine, IDS će pomesti Stranku demokratskih promjena, sljednika Saveza komunista Hrvatske, i to uglavnom s dojučerašnjim čelnim kadrovima Partije.
Prije četvrt stoljeća na Labinšćini su istodobno održani i izbori za Sabor RH, u kojega su ušli Delfina Arapović, Gracijano Kiršić i dr. Enco Tireli, svi s liste SKH-SDP.

 

2 komentara: