ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

LABINSKI FOTOGRAFSKI BISERI

Zahvaljujući susretljivosti labinskog odvjetničkog doajena Renata Martinčića u ruke su mi došla dva fotografska bisera iz povijesti drevne Albone, koje su se prije više od tri desetljeća našle i u knjizi Kartulini z Labinšćini.  Prva fotografija nastala je 22. listopada davne 1876. godine, i zasad je najstariji snimak Labina koji se našao u mojim rukama. U njenom su fokusi članovi gradske limene glazbe, okruženi ljudima u svečanim odijelima i ozbiljna lica. Povod za okupljanje nije slučajan, slavi se obljetnica osnivanja Radničkog potpornog društva Labina, SOCIETA OPERAIO DEL MUTTUO SOCORSO DA ALBONA, koje je radom započelo 1871. godine uz podršku onda izbjeglog  gradonačelnika i publicista Tomasa Lucianija. Dovoljan razlog za feštu uz ritam labinske "bande". Danas ime tog društva nosi klub iseljenih i izbjeglih Labinjana u Trstu.
U svjetskoj povijesti značajna je 1929. godina kada je u Americi buknula velika gospodarska i financijska kriza, koje je uvelike promijenila sliku Svijeta. Za mali Labin ta je godina bila zapažena i po snažnoj zimi, o kojoj se pričalo desetljećima kasnije.  Više od riječi o zimi 1928/29. svjedoči ova lijepa fotografija nastala nedaleko od mjesta na Borgu/Crću na kojem su se prije otprilike pola stoljeća okupili slavljenici s prve fotke, koje ljubomorno u svojim ladicama čuva labinski vokat.
Pažljivo oko na obje će fotografije, osobito na prvoj, zamijetiti da svi likovi na njima, od djece do gospode u godinama, na glavi imaju pokrivalo - od kape do šešira. Onda je to dio tradicije u odijevanju, bez obzira na socijalni status i dubinu džepa! Ta lijepa navada ima navodno korijene u zaštiti od uši u vremena kada osobna higijena nije bila na zavidnoj razini pa s od tih nametnika sebe i druge štitilo obveznim pokrivalom glave!

(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)
Nema komentara:

Objavi komentar