petak, 17. prosinca 2021.

LABINSKI ADVENT OPET U STAROM GRADU!





















 Konačno, da se netko nakon dugo, dugo godina sjeti vratiti božićni i novogodišnji ugođaj, i sve događaje vezane uz te dane, sjeti se vratiti u starogradsku jezgru! Svaka im čast! Dobacila mi je to jedna prolaznica dok sam se večeras, s fotoaparatom u rukama, došao uvjeriti u Božićnu bajku, koja se priprema već nekoliko dana u prekrasnom gradu ponadu istočne obale Istre. Advent, ili fešta po naše, trajat će od 17. do 24. prosinca, njeni organizatori su Grad Labin i Turistička zajednica Labin-Rabac.

Središnje mjesto događanja bit će mali trg u jezgri starog grada, nekada središte tog grada, na kojem se, između ostalog, nalazi gradsko kazalište(starije nego u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu!) te gradska palača i kasniji sud. Ove fotke dosta toga otkrivaju, ali treba više vjerovati vlastitim očima, pa se u večernjim satima do Badnjaka valja prošetati tim mjestom različitih događanja te sami dati svoj sud o viđenom i ponuđenom. Uz odavanje male tajne, najveći udio u uređenju trga dali su likovna pedagoginja Alida i njen Petar, poznati labinski glazbenik. Poznati su i po izradi vrlo traženih suvenira od keramike! Nastupat će više labinskih glazbenika i klapa, a na sam Badnjak svojim se Labinjanima predstavlja naša Elis Lovrić! 

Prije nego što dođete do Store placi, gdje će biti glavna glazbena događanja, na Crću ispod zida odmah do Torjona postavljene su drvene kućice s raznolikim ponudom ugostitelja, a veli šator čeka vas ispred Velih vrata ili Vrata svetog Flora. Čim je pala noć pojavilo se dosta znatiželjnika s djecom, pa će biti vrlo zanimljive njihove ocjene i viđenja. Jednu od njih sam čuo opet od jedne dame(a od koga ću drugog?!), koja ki reče da bi dojam bio još bolji da se prigodno uredilo i Šetalište Kvaner ili Piazza san Marco te barem dio starog grada koji se od male place proteže do crkve i gradskog muzeja, odnosno Palače Lazzarini-Battiala!

 

Nema komentara:

Objavi komentar