srijeda, 22. prosinca 2021.

PITANGOŠ - VELIKA PUČKA SVEČANOST U ŠUMBERU

 Jedno od poviješću najbogatijih i površinom najvećih sela u okolici Labina je Šumber. Ogromno je to selo s petnaestak zaselaka na području poznatom kao i Šumberšćina, gdje, za razliku od Labinjana, žive čakavci i ikavci. 

Srce Šumbera je srednjovjekovni kaštel smješten iznad prostrane Raške doline, poznat i kao grod, danas nažalost dobro urušen i zaboravljen. Kroničari bilježe da je kaštel podignut vrlo daleke 1260. godine, tada u posjedu austrijske obitelji Schoenberg, po kojem dobiva i ime. Somberg, Šumber i na kraju Šumber, iako su mu istarski narodnjaci nekada "tepali" i Šumbreg.

Z ovu priliku spomenut ću tri crkve, koje krase Šumber. Crkva svetog Kvirina nalazi se na mjesnom groblju, a na njenom je pročelju 1540. godine postavljen natpis s tekstom na glagoljici. Uz zidine kaštela je 1679. godine postavljena barokna crkva svetih Ivana i Pavla, na čijem se mjestu od 1508. godine nalazilo drugo sakralno zdanje.

U srednjem dijelu Šumbera nalazi se crkva Majke Božje od Drena, jedno od istarskih svetišta. Tu se svakog 5. kolovoza održava dobro posjećeni vjerski blagdan i sajmeni dan posvećen Majci Božjoj, Snježnoj Gospi ili Majke Bojže od Drena. Prema legendi duboko ukorijenjenoj u ovdašnjem puku u dalekoj prošlosti u blizini današnje crkve, u gustoj hrastovoj šumi siromašnoj se pastirici ukazala Majka Božja s Djetetom Isusom. Ona je tada izrazila želju da joj se na tom mjestu sagradi crkva, što je i učinjeno 1440. godine. Pod svodom te crkve 1942. godine postavljena je zidna slika talijanskog umjetnika Giannia Mora, rodom iz Udine. Inače, ove su fotografije nastale prije dvadesetak godina, djelo su vrsnog fotoreportera i mog pokojnog prijatelja i kolege Eduarda Strenje, s kojim sam na prijelazu stoljeća napravio nekoliko knjižnih projekata.  

Taj je dren, slučajno ili ne, posječen nakon Drugog svjetskog rata, ali veliko hodočašće i proštenje na 5.kolovoza, poznato ovdje kao Pitangoš, započeto 1854. godine, u tom svetištu, traje do današnjih dana. Bila je to uvijek i prilika za dolazak mnogobrojnih ovdašnjih iseljenika na tu dobro posjećenu feštu. I prilika da se vidi rodbina i prijatelji, uz dobar "žmulj" šumberskog vina! 









Nema komentara:

Objavi komentar