srijeda, 29. prosinca 2021.

I GALERIJA DOWNTOWN JE - PROŠLOST

 Pri spomenu Labina kao grada slikara, pa čak i kao središte likovnog života Istre, uvijek se misli na drevni srednjevjekovni grad u podnožju kojeg je, uz tek otvoreni rudarski "šoht" početkom četrdesetih 20. stoljeća udaren temelj novog, kasnije mnogo većeg grada. Ostalo je također zabilježeno da je udruga labinskih akademskih slikara, poznata kao Labinski atelieri, odigrala početkom sedamdesetih stoljeća ogromnu ulogu u vraćanju života u drevnu Albonu, čiji su temelji tek nekoliko godina ranije bili snažno uzdrmani nekontroliranim rudarenjem u njegovoj neposrednoj blizini. Uz vrlo aktivnu gradsku galeriju u starogradskoj se jezgri "udomilo" više galerija i ateljea ondašnjih najpoznatijih labinskih likovnih umjetnika, koji su tom gradu dali dodatni likovni glamur i značenje.

Bogati zabavni i društveni život u takvom drevnom Labinu, s mnogo kafića i drugih ugostiteljskih sadržaja, počinje slabiti potkraj proteklog stoljeća ubrzanom gradnjom poslovnih objekata u novom središtu donjeg Labina, u svakodnevnom žargonu zvanom "Poli semafora". Klica tamošnjeg druženja mladih posijana je tridesetak godina ranije otvaranja tada popularnog Mliječnjaka s prvim đuboksom, a novi mamac za njih je postao i niz modernih kafića i trgovina.

Jedan od njih se zvao Downtown, a za našu je priču važan što je u njemu 27. prosinca 1997. godine(danas je 28.prosinca!) otvorena prva izložba u istoimenoj galeriji tada popularnog kafića - doznajem od mojih bivših kolegica i sadašnje gradske glasnogovornice i "kulturtregerice" Loredane. Uz podatak da su bili izloženi radovi riječkog slikara Maura Stipanova. Ona je zajedno sa svojom ondašnjom suprugom Neletom ostala zabilježena kao prva osoba koja je pokrenula likovnu galeriju u novom dijelu Labina!

Dio te priče je i jedna fotografija(najvjerojatnije legendarne Slavice Ružić) nastale prilikom otvaranja izložbe labinskih slikarica Lili Vlačić, au ovom trenutku nisam siguran koje je to godine bilo. Ona je dosta godina živjela u Africi, a nekoliko zadnjih godina više dio godina boravi u Italiji, au starom gradu nedaleko od župne crkve za ljetnih mjeseci ima prodajnu likovnu galeriju.

Osim Loredane i Lili uz ovu fotografiju, ali i ukupni rad jedne galerije u Podlabinu vezane su još dvije nezaobilazne labinske umjetnice, koje već nekoliko godina nisu, nažalost, više na ovom svijetu. Prva je Sanja Švrljuga-Milić, izuzetna labinska slikarica rodom iz Rijeke, poznata ne samo po svojim likovnim radovima, već i sudjelovanjem u kreiranju bogatog likovnog života Labina U sklopu Labin Art Expressa vodila je međunarodnu likovnu manifestaciju Bienalle  industrijske umjetnosti, a bila je i članica Metal Gurua. Ne manje važna bila je i njena uloga voditeljice Galerije Downtown, čije je postojanje u tom novom okupljalištu mladih Labinjana, i ne samo njih, davalo je poseban šarm!Kako nikada ne znamo što nam nosi sutra, i to nije loše, naša je Sanja, nakon kratke i rijetke bolesti u vječnost otišla 25. siječnja 1915. godine u 56. godini života, ostavivši veliku prazninu u svojoj obitelji i likovnom životu Labina.

Iste godine, dva dana prije svog 40. rođendana, a rođena je 31. kolovoza 1975. godine, umrla je labinska slikarica Beti Kranjčević iz Vozilići opet kratke i vrlo teške bolesti. Uvijek nasmijana i vedra duha, što se vidi i na ovoj fotografiji u društvu sa svojom suprugom Deanom Čakićem zadnjih godina svog prekratkog života bavila se, uz slikanje i izradom suvenira, U posebnom će mi sjećanju ostati njena (nagrađena) izložba ispod kestena nedaleko od popularne kule Torijon u sklopu manifestacije Labinski likovni uzlet. Ostao mi je u sjećanju i njezinom osmijehu u Plominu na feštu Bele Nedeje, nekoliko mjeseci nakon operacije, tada u društvu svoje troje male djece!

Galerije Downtown nema već podosta godina, au istom lokalu sa zamjetljivim tragovima njegovog umjetničkog štiha, danas svoje posjetitelje dočekuje kafić Karbon.

   

  


 

2 komentara:

  1. Ejla. Eko slucajno vide sliko ko ste stavili i propio mi je drogo,,samo ca ono sa Beti i Deanen ni Bađura nego ja😂.To je bilo 2006,delali smo skupa Beti i ja poli Tonia Načinovića..Lepa vremena,bolja po cuda tega..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno pozdrava..za ona bolja vremena..Marino Širol

      Izbriši