nedjelja, 29. kolovoza 2021.

RAŠA - NJENE POSLJEDNJE RAZGLEDNICE

 Za nastanak razglednice najvažniji je turizam, odnosno putovanja ljudi daleko od svog doma. Te vrlo važni događaji. 

Već potkraj 19. stoljeća, ni dvadesetak godina nakon prvih fotografija, znatiželjne posjetitelje Labina, Rapca, ali i Plomina, dočekale su prve kartoline. Tiskane su uglavnom u Trstu, ali neke iu Njemačkoj!

Nastanak rudarskog grada Raše, najmlađeg grada u Italiji, a ne samo Istre, kako mu se tada tepalo, osvjedočen je nizom razglednica, danas neprocjenjivim svjedokom tih dana. Tako je bilo i za prvih poslijeratnih godina, kada Raša postane središte najvećeg ugljenokopa u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Krizom rudarenja i zatvaranjem rudnika šezdesetih godina proteklog stoljeća u Raši polako zamire svekoliki društveni i gospodarski život. Nema više doseljavanja mladih rudara, već (kasnije) i polako iseljavanja njihove djece, pa se kartoline manje traže. Sličan se proces u posljednjim desetak godina događa u Labinu, na čijim razglednicama više nema motiva novog dijela grada - Podlabina, već samo drevnog grada, kojega često posjećuju turiste, ali i naši ljudi!

U posljednjih tridesetak godina novih razglednica gotovo više i nema. Iz tog razdoblja pronašao sam tek jednu razglednicu Raše iz vremena "fiće" i "stojadina" u nakladi Turistkomerca iz Zagreba, te nekoliko prigodnih kartolina iza kojih stoji Josip Pino Knapić, ondašnji načelnik raških općina i vlasnik Vetva grapha. Jedna je posvećena najmlađem gradu u Istri, druga 70-om rođendanu Raše, treća s najvrjednijim motivima glavnog trga, gdje se nalazi i crkva sv. barbare, zaštitnice rudara. Njih je dizajnirala labinska akademska slikarica Mirta Diminić, koja već dugo živi u Veneciji.

Lijepo je očekivati ​​da će se pametnom revitalizacijom grada, koji svoj nastanak zahvaća rudnikom i rudarima, što je preduvjet njegova oživljavanja, razglednice opet vratiti na scenu, ali sada u oštroj konkurenciji s pametnim telefonima i internetom, koji i na mnogo širim prostorima sužavaju njihov životni prostor!







  

 

Nema komentara:

Objavi komentar