četvrtak, 26. kolovoza 2021.

DIMNJAK NEKADAŠNJE LABINSKE TOPLANE U DESET SLIKA U VREMENSKOM RASPONU OD ČETIRI DESETLJEĆA

 Uz rudarski toranj, popularni "šoht", visoki betonski dimnjak na rubu Pjacala nekadašnje gradske toplane novog dijela Labine, poznatijeg kao Podlabin ili Poco, nijemi (okomiti) svjedok ne samo duge rudarske tradicije Labinšćine, već i rudarskog grada u podnožju drevne Alvone. Tada vrlo modernog grada, mlađeg samo pet godina od Raše, koji 2022. "slavi" svoj 80-ti rođendan. 

Na rad toplane, ugašene tamo negdje prije 40-tak godina, podsjećao je crni omotač na vrhu masivnog i elegantnog dimnjaka, koje su u međuvremenu isprane kiše. Svojevrsnu "rehabilitaciju" doživljaj uoči obilježavanja ovogodišnje 100. obljetnice štrajka rudara, kada dobiva atraktivnu rasvjetu, o čemu svjedoče fotografije na jednom drugom prilogu ovog bloga. A još više pogleda na njega iz starog grada u noćnim satima. Sva sreća da ga nisu gradili naši zidari, jer bi se u međuvremenu već bio vjerojatno urušio - rekao mi je nedavno jedan znanac kada smo o njemu pričali.

U narednih deset fotografija, u fokusu kojeg je glavni lik ove priče, ostaje pogled na crni omotač, ali i pregled na razvoj našeg grada u tom razdoblju. S nizom zanimljivih detalja!













Nema komentara:

Objavi komentar