ponedjeljak, 16. kolovoza 2021.

ISTARSKA PRIČA - ROMAN DIEGA ZANDELA, TALIJANSKOG KNJIŽEVNIKA LABINSKIH KORIJENA

 U talijanskoj književnosti ime Diega Zandela, književnika iz Rima, poznato je s očeve strane iz Labina. Kao dijete izbjeglica iz Rijeke, rođen je 1948. u Fermu, logoru  za poslijeratne izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije. Do sada je objavio više od deset romana i zbirki poezije, u kojima osjeća ljubav prema domovini svojih roditelja. Roman Una storia istriana njegov je prvi roman koji se događa u Labinštini, odnosno u njegovim Kunjima, Vinežu, Barrbićima, Malim Turinima, Barbićima, Raškoj dolini, Labinu i drugim mjestima. Njegovi glavni likovi nose labinska imena, što nam radnju romana čini još atraktivnijom i izazovnijom.

Taj je roman prvi put objavljen 1987. godine u nakladi milanske izdavačke kuće Rusconi, a najviše zahvaljujući susretljivosti autora njegovo izdanje na hrvatskom jeziku, u nakladi labinskog izdavača Mathias Flacius Illyricus objavljen je 1999. godine pod naslovom Istarska priča. O toj će knjizi naš Vinežon, novinar, pjesnik, književnik, glazbeni skladatelj i slikar Daniel Načinović u Glasu Istre  između ostalog napisati.

"Zandel ne rastvara povijenu fresku, on o njoj daje natuknice što se isprepliću sa sudbinom glavnog junaka Ive Mikuljana. Zandel nas, očigledno udaljenijim sjećanjima, vodi istočnom obalom Istre, od Rijeke do Pule, a žarište tih zbivanja je krajolik Labinšćine.

Odnosi između likova, njihovi plamsaji i rezignacije, strasti i tragedija u prvom su planu, ponekad bliže operetnom librettu nego istančanim psihološkim razmatranjima. Strasti i prst sudbine vitlaju ljudima, istarski je pejsaž njihov dekor..."

Nš Zandel će u međuvremenu objaviti niz novih djela, uključujući 2010. godine, u nakladi Društva hrvatskih književnika u Rijeci, na našem jeziku objaviti i knjigu Riječko-istarske priče, prožeta istim traganjima za događanjima u zavičaju njegovih roditelja.  

Da je to upravo napisao, a da se na ovim prostorima događa više romana, bilo bi mnogo i više nego dovoljno smatrati Diega Zandela našim, labinskim književnikom, na kojeg smo posebno ponosni! 

Samo dio tih romana objavljujem ovom prigodom.







Nema komentara:

Objavi komentar