utorak, 26. studenoga 2013.

RAŠA - POGLED NA UPRAVU SA AUTOPARKOM

Tekst iz naslova piše na poleđini razglednice, koja je u rudarsku Konjštinu u Hrvatskom Zagorju iz Raše poslana 18. kolovoza 1951. godine. Da, na slici je prikazana polazna točka u Raši na prostoru između stadiona Rudara i upravne zgrade raškog ugljenokopa, s koje je, tri puta dnevno, na put širom Labinšćine, ali i dobrog dijela Istre, krenula duga povorka "korijera", a poslije 1948. godine i modernih autobusa. Trajalo je to sve do sredine šezdesetih kada se zatvara rudnik u Raši, a kolona autobusa se od tada formirala u Labinu, nedaleko od direkcije Istraskih ugljenokopa Raša i srednje škole. Četvrt stoljeća kasnije i ta scena je arhivirana.
Ova razglednica zanimljiva je iz više razloga. Prvo, prikazuje ne samo "kovarice", po kojima se može zaključiti da je snimak učinjena najkasnije 1947. godine, već i zgradu direkcije i Karlotu. Zgrada je u međuvremenu nadograđena, dugo je vremena bila "domaćin " tvornice plastičnih plovila Kvarnerplastika, a kasnije sjedište Prvomajske. Danas je devastirano zdanje i zoran spomenik lošeg gospodarenja Hrvatskom i Labinšćinom u posljednja dva desetljeća.
Još je teža priča s Karlotom u kojoj su nekad lijepe stambene zgrade pretvorene u ogoljele kosture od cigli i betona.
I još jedna "sitnica" - onda uspravan dimnjak poodavno zaboravljenog i otpisanog centralnog grijanja u Raši navodno se naginje.
Ova razglednica tiskana je na vrlo nekvalitetnom papiru s dosta mutnim otiskom, bez navođenja izdavača, ali je ipak dobro sačuvana nakon više od šest desetljeća "života".
Tekst na njenoj poleđini vjeran je svjedok ne samo onodobnog društvenog i kulturnog života u rudarskom epicentru Raši, već i prometnih veza u Istri.

"Dragi tatec,
Nalazimo se u Raši.
 Brodom smo došli do Rabca, kroz Labin u Rašu.
Vrijeme je prekrasno.
U Rabac se idemo kupati.
Večeras ćemo nastupiti.
Poslije toga zabava uz dobru glazbu.

                                                                                           Voli te Zdenka"





saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar