petak, 15. studenoga 2013.

ISTRATRANS PRIJE 33 GODINE ILI - NEKAD BILO SAD SE SPOMINJALO

Početkom osamdesetih proteklog stoljeća transportna radna organizacija Istratrans, gledano iz današnjeg kuta, bio je ne samo uspješan i velik kolektiv, već i ponos rudarske Labinšćine. Nastao je 1945. godine kao pogon Istarskih ugljenokopa Raša za prijevoz rudara. Vozni mu se park sastojao samo od nekoliko kovarica i nekoliko američkih vojnih kamiona. Trideset i pet godina kasnije taj vrijedan jubilej proslavlja oko 750 zaposlenika, koliko ih tada radi u njemu. Raspolaže sa 4500 tona nosivosti u teškim kamionima i oko 2200 sjedećih mjesta u autobusima s prevezenih 1,2 milijuna tona tereta i 1,7 milijuna prevezenih putnika u prethodnoj godini. Rođendan dočekuje i otvaranjem OOUR-a u Pazinu te širenje poslovanja na turizam putem OOUR Marinaturist, koja u kampovima Marina i Tonarica ima oko 1500 mjesta. Te je godine otvoren i terminal za teške kamione sa servisom na Dubrovi.
Sve je podsjećalo na novi uzlet Istratransa, ali izgleda da su ta ulaganja bila prevelik zalogaj za poduzeće koje će uskoro povećani poslovni apetiti ambicioznih rukovoditelja usmjeriti i prema proizvodnji industrijske automatike, tada hvaljene Inde. Cestovni promet, i dalje okosnica Istratransa, dolazi u drugi plan, a gubici, sve manje posla i zaposlenosti uskoro postaju zbilja tog kolektiva.
Nekad hvaljene Inde poodavno nema, kao ni Marinaturista, a ni kamiona i autobusa Istratransa na našim cestama. Ostala su tek sjećanja, na koja upućuje i ova fotografija nastala 1980. godine na Dubrovi prilikom svečanog otvaranja novog poslovnog objekta Istratransa i 35. godišnjice postojanja. Dogodilo se to svega nekoliko mjeseci nakon smrti Tita. U prvom planu fotografije, uz direktora Stanislava Licula, predsjednika Skupštine Općine Labin Antona Dobrića, predsjednika Izvršnog vijeća SO Labina Alda Pamića su visoki gosti iz Zagreba - predsjednik Predsjedništva SRH Jakov Blažević, potpredsjednica Sabora Ema Derosi-Bjelajac, predsjednik Suda udruženog rada SR Hrvatske Tomažo Dobrić i mnogobrojni drugi uzvanici i zaposlenici. U društvu s Dobrićem je novinar Asim Čabaravdić, onda novinar Radio Pule.


saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar