ponedjeljak, 21. listopada 2013.

RAŠA - OD VIA ROMA DO ULICE MATIJE VLAČIĆA ILI

Raša - grad ponos fašističke Italije, graditeljski je i povijesni biser čije vrijeme tek dolazi. Grad je to mnogobrojnih vrijednosti i zanimljivosti vezanih uz rudarsku tradiciju i Italije i Jugoslavije, mjesto sve češćeg obilaska znatiželjnika, ali i poznavatelja povijesti arhitekture i urbanizma.
U godini inauguracije Raše - Arsije, i ne tako daleke 1937. godine njen stanovnik postao je i tada jednoipol godišnji Bepi Kokot, koji u "bijeli grad" dolazi iz obližnjeg sela Cere. Dijete izuzetnog pamćenja, današnja glazbena legenda Labinšćine, koji u mirovinu odlazi kao šofer Grada Labina, prisjeća se mnogih detalja i zgoda iz onog doba. Ovom prilikom nam je tek spomenuo da je živio na dnu Via Roma, u trećem bloku, odnosno lotu, koje će se mnogi Aršijani, više sjećati kao Ulice Petra Drapšina, jugoslavenskog generala koji je sudjelovao u završnim operacijama u oslobađanju zemlje od njemačke vojske. Najmlađa generacija Rašana zna da ta ista ulica, u kojoj se nekada nalazio hotel inženjera, a kasnije nestala tvornica Inda, danas nosi ime znamenitog Istrana Matije Vlačića Ilirika.
Usporedo s tom "vijom" protezala se ulica koja je tada nosila ime talijanskog kralja  Vittorija Emanuela Trećeg.
U vrijeme kada su nastale razglednice obiju ulica, a to je bilo prije inauguracije Raše 4. studenoga 1937. godine, one još nisu bile službeno nazvane, pa se ispod motiva ulice koja je nosila naziv glavnog grada Italije pojavila legenda s tekstom Una via!


                                              

                                            aznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar