ponedjeljak, 1. studenoga 2021.

ISTO, ALI RAZLIČITO - SLIKE O NESTAJANJU LABINSKE STAROGRADSKE ČETVRTI SVETA KATARINA

 O teškim razaranjima drevnog Labina sredinom šezdesetih proteklog stoljeća, točnije četvrti Sveta Katarina, kako se danas zove istoimena ulica, u doba Jugoslavije Ulica palih boraca, ranije sam već pisao na više mjesta, uključujući i ovaj blog. Ona je bila posljedica nekontroliranog i neodgovornog rudarenja ispod njegovih temelja. zbog čega su snažni gorski udari, kod nas poznatiji kao škopijo, gotovo do temelja uništili ovaj dio starog grada, nakon čega je započelo njegovo intenzivno iseljavanje stanovništva, te ubrzalo izgradnju naselja Kature. Bilo je i prijedloga o njegovom potpunom napuštanju, od čega se srećom odustalo.

Ove dvije razglednice nastale su tih godina, iu prvi su mah identične, ali tek njihovo pažljivije promatranje uočava neke (vremenske) razlike. Očito je da su autori fotografije bili na istom mjestu kada su fotografirali ovaj dio Svete Katarine i samog trga Crća, gdje će pažljivije oko zamijetiti čak da je nestala gradska loža i zgrada u njenom sklopu. S obzirom na identičan kut snimanja vjerovao sam da je isti autor i isti izdavač. Na nešto ranije tiskanoj razglednici izdavača Duvan, trgovačkog poduzeća iz Rijeke nema imena autora fotografije, ali se ime I. Medara pojavljuje na drugoj karti, izdavač koji je bila mala labinska tvrtka Suvenir Isstre. Zanimljivo je da je ta tvrtka kratkog vijeka osnovana početkom šezdesetih na inicijativu mladog akademskog slikara Josipa Diminića, koji je bio i njen prvi direktor.  

Po čemu sam zaključio koja je razglednica nastala ranije? I vama će vjerojatno upasti u oči da je u prvom planu vrt(na mjestu današnjeg parkirališta), koje obrađuje jedan vrijedan Labinjon. Na drugoj karti već se vide plodovi njegova rada.

I to nije sve - na prvom motivu je skela na fasadi općinskog suda, a na drugom je već posao "pitora" obavljen!  Neke razlike sam uočio i na ondašnjem Šetalištu Kvarner, a pronalaženje eventualno ostalih finih nijansi, uključujući i otisak kartolina, prepuštam vama.





Nema komentara:

Objavi komentar