četvrtak, 7. listopada 2021.

KNJIŽICA PUČANIN MATKO LAGINJA I ISTOIMENI MOTORNI BROD 1969. GODINE OBJAVIO KLUB STUDENATA ISTRE U ZAGREBU

 Kada sam od 1965. do sredine 1969. godine studirao u Zagrebu politologiju Klub studenata Istre Mate Balota u Ilici 13 nedaleko od muškog uspinjača u Gornjem gradu tada je svim studentima iz Istre bio drugi dom. A bilo nas je dosta .Tu smo se rado okupljali, najčešće vikendom, kada smo se družili i opuštali i uz plesnu glazbu. I pjesme našeg Labinjana Vita Dundare! Bilo je tu popularno okupljanje i mlade Zagrepčanke, a tako je ostalo do današnjih dana.

Te je godine klub studenata Istre objavio knjigu o velikom istarskom narodnjaku Matki Laginju u povodu 40. obljetnice njegove smrti. Umro je u Zagrebu 18. ožujka 1930. godine u Aleji velikana na Mirogoju, a rođen je 10. kolovoza 1852. godine u Klani nedaleko od Kastva. U knjižici se navode brojni podaci o njegovom bogatom životnom putu i sudjelovanje u hrvatskom narodnom preporodu u Istri. Spomin se i njegov rad u Istarskom saboru u Poreču te njegov odvjetnički ured u Puli, koji napušta tek nakon što se Istra našla unutar granica Kraljevine Italije. Odlazi u Zagreb, gdje uskoro postaje hrvatski ban! Objavljeno je također nešto njegovih kraćih tekstova.

Sadržajni esej o Matki Laginji u knjižici je napisao povjesničar Petar Strčić, a objavljen je i govor Mate Balote u 20. svibnja 1961. godine u Kraljevici, kao kum broda koji je nosio ime Matka Laginje. Iste godine sam kao učenik prvog razreda labinske gimnazije i član književne grupe imao sreću što smo mogli u nekadašnjem hotelu Učka u starom gradu bio na susretima s velikim istarskim književnim i pjesnikom. Veoma je poštovao Labinjane, a ostaje mi u sjećanju njegov hrapav glas. Dvije godine kasnije objavljena je vijest o njegovom napuštanju ovog svijeta.

U knjižici istarskih studenata iz Zagreba objavljeno je više zanimljivih sjećanja o Matkiju Laginji, u kojemu je u prvom planu njegova dobrota i dobra narav. Stoga je želja izdavača knjiga da se velika obljetnica njegove smrti obilježi što je moguće dostojnije da se privuče svima koji su se svojim prilozima u to uključili.

Popisujući ovu neobičnu knjižicu, čiji je odgovorni urednik bio Vladimir Fornažar iz Pazine, tada predsjednik Kluba, zamijenio me da je u redakciji bio i Stanko Licul, tadašnji predsjednik Kluba studenata Općine Labin. U oko mi je pao i dug spisak ondašnjih članova Kluba, ali uz jedan veliki "feler" -navode se samo njihova prezimena, ali ne i imena! Tako uz svoje prezime čitam i druga labinska prezimena: Blečić, Blažina, Blašković, Bubić, Dundara, Malinarić, Mohorović, Miletić, Štemberga, Višković i druga.     

Nije mi poznato da je prije ili kasnije Klub studenata Istre Mate Balote u Zagrebu bavio izdavačkim projektima. 











Nema komentara:

Objavi komentar