srijeda, 10. ožujka 2021.

VILETE - MREŽA ZA NAVODNJAVANJE VRTOVA VODOM IZ RUDNIKA!

 Rasvjetljavanje betonskog dimnjaka nekadašnje gradske toplane Podlabina, najmlađeg grada ne samo Istre, već i ondašnje Kraljevine Italije, koji će iduće godine obilježiti svoj 80.rođendan, aktualiziralo je priču tog sustava za grijanje stanova i ureda. Toplanu je imala i Raša, a sada se može samo govoriti o davno svršenom vremenu u ova grada. Osamdesetih godina 20. stoljeća toplana se ugasila u Labinu, a samo nešto kasnije i u Raši, danas službeno najmlađem istarskom gradu. 

Manje je poznato da su Vilete, nekada  najluksuznija četvrt Podlabina, službeno Pozzo littorio d'Arsia, imale još jedno malo čudo - mrežu za navodnjavanje tamošnjih vrtova, koja je omogućavala njihovu odličnu obradu! Koliko se sjećam, jer tada je naša obitelj živjela u Viletama, cijevi za navodnjavanje su bile iznad zemlje, a kroz njih je protjecala voda iz rudarskog okna!

Trajalo je to kojih petnaestak godina, a onda se zbog visokih troškova održavanja od navodnjavanja diglo ruke. Na ta vremena još uvijek podsjeća veliki željezni rezervoar za vodu, od kojeg se voda prirodnim padom spuštala do vrtova. Nalazi se i danas iznad Vileta, neposredno uz stazu koja iz drevnog Labina vodi do tih kuća. Ili još točnije: uz pješačku stazu do starog grada uređenu potkraj pedesetih godina proteklog stoljeća, uz blizini stepenice koje vode do kina i današnjeg hotela Peteani. Taj bi rezervoar najvjerojatnije već poodavno završio u starom željezu, da je kojim slučajem pristup njemu mnogo jednostavniji!








Nema komentara:

Objavi komentar