nedjelja, 5. siječnja 2014.

KLUB MLADIH "2.MART", KINEZI I TITO

Neznam točno, ali vjerujem da sam ovu slučajno isčeprkanu fotku u svojoj nesređenoj arhivi učinio negdje potkraj osamdesetih proteklog stoljeća. Ili na samom početku novog desetljeća, pred skore velike društvene promjene. Mjesto događanja - prostorije nekadašnjeg Radničkog doma "2.mart" nedaleko od sadašnjeg autobusnog kolodvora, koji je nekoliko desetljeća bio središte društvenog, kulturnog i zabavnog života mladih Labinjana. Plesalo se tu uz razne grupe već šezdesetih godina proteklog stoljeća, da bi kasnije novi naraštaj prešao na disco-glazbu. Koliko se sjećam u trenutku nastavka ovog snimka u prizemlju "2.marta" modnu su reviju imale labinske srednjoškolke, koje su onda pohađale tekstilni smjer. Zbog toga je atmosfera bila odlična, opuštenog i razdraganog svijeta nije nedostajalo, a među njima u prvom sam redu uočio danas pokojnu profesoricu Melaniju Marošan, i u desnom kutu profesora tjelesnog odgoja i trenera Zdravka Štingla. Tu je i Rajko iz Fotofestivala u usponu! Za dobro se raspoloženje pobrinula i mala curica u prvom planu fotografije koja je za kratke stanke izašla na plesni prostor i na veselje sviju ponudila svoj kreativni program.

Nedugo potom zbivanja u "2 martu" odvijala su se upravo ovakvim redom - Klub mladih, privatizacija nekadašnjeg Radničkog doma "2.mart", zatim otvaranje trgovine Kineza te postavljanjeTitovog spomen poprsja. Ili malo preciznije - u pošasti privatizacije svega i svačega nekome je zapela za oko i zgrada 2.marta, koja se našla, većim dijelom, u vlasništvu saveza socijalističke omladine Hrvatske, koji ubrzo mijenja svoje ime i - ćud. Po hitnom postupku i nesnalaženju ondašnje lokalne vlasti zgrada društvenog života mladih je privatizirana, pojavili su se novi vlasnici, mladi Labinjani su se našli - na ulici prije nego što su se snašli njihovi roditelji. S vremenom prašina se pomalo slegla, a u nekadašnji disco i raniju plesnu dvoranu uselila se trgovina kineskih proizvoda. Nedavno se preselila u nekadašnji bar u središtu Pozza, nedaleko od tržnice, gdje su se prije otprilike pola stoljeća, a i ranije, s mnogo radosti također zabavljali mladi Labinjani. Da im je netko tada proricao da će se pola stoljeća kasnije i u tim istim prostorima nalaziti trgovine u vlasništvu inače simpatičnih Kineza, proglasili bi ga ludim! Kakva će biti Labinšćina za pola stoljeća i hoće li naša labinjonska cakavica biti svedena na manjinu i rezervat, u kojem će tek rijetki pojedinci gonat po nase,  dijeleći time sudbinu naših Talijana i njihova dijalekta!?

Uvijek "buntovni" i "pravdoljubivi" Labinjani na prostoru između Autobusnog kolodvora i nekadašnjeg Radničkog doma "2.mart" postavili su poprsje voljenog druga Tita. Ca pensote, što bi on odgovorio na sva ova događanja koja se u njegovoj rudarskoj i crvenoj Labinšćini doslovce zbivaju njemu iza leđa?!

P. S. Ukoliko se prepoznaje glavna zvijezda s ove fotografiji, može doći po nju!!!


saznaj više: www. mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar