srijeda, 25. prosinca 2013.

PRVI NARODNI IZBORI U LABINU

Ova vrlo vrijedna i rijetka fotografija nastala je 5. studenoga 1950 godine. Razlog snimanja - izbori za Sabor Narodne Republike Hrvatske. Mjesto održavanja - mramorna dvorana u direkciji Istarskih ugljenokopa u Labinu, u kojoj se od ove godine nalazi Gradska knjižnica. U to vrijeme Labinšćina je već u punoj formi održavanja narodnih izbora, koji nisu bili višestranački, kao uostalom u vrijeme između dva rata nakon dolaska fašista na vlast.
Na prve izbore Labinjani, kao i ostali Istrani, izlaze već 25. studenoga 1945. godine, kada se bira Oblasna narodna skupština Istre. Postojale su dvije liste poznatih ljudi iz onog vremena, a najveći broj glasova dobila je lista na čelu koje je bio Dušan Diminić. Drugu listu predvodio je Karlo Paliska iz Presike. Odaziv u Katoru Labin bio je gotovo stopostotan - 97, 88 posto od 13.482 birača. Sjedište Oblasne skupštine nakon što je Pula privremeno pod upravo anglo-američke vojske, našlo se u Labinu.
Usljedili su odmah potom i izbori za Kotar Labin, na kojem je za prvog predsjednika izabran Zaneto Golja. Onovremeni Kotar Labin sastojao se od sedam općina - Labin, Raša, Sveti Martin, Sveta Nedelja, Kršan, Plomin i Čepić, koji su bili u razini kasnijih mjesnih zajednica. 
Prosjek izlaska na izbore iznosi je 89 posto, koliko je izlazak iznosio i u samom Labinu. Najslabiji izlazak bio je u Crnima - "svega" 81 posto, a najviše u Ripendi - 100 posto.Iz tog vremena, osobito u malim sredinama, odaziv u seoskim sredinama bit će u pravilu vrlo visok, a izlazak na izbore smatrat će se svojevrsnom građanskom, ali i rodoljubnom obvezom. Pa pokušaj ne izaći na biralište!


saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar