četvrtak, 9. siječnja 2014.

ARSA - NA ZGARIŠTU TOG KLUBA NASTAO NK RUDAR IZ RAŠE, DVOSTRUKI NOGOMETNI PRVAK JULIJSKE KRAJINE

Za povijest nogometa u Istri važna je 1936. godina kada se u Krapnu, novi rudarski grad tek je u temeljima, osniva nogometni klub Arsa. Usporedo s gradom podiže se i prekrasan stadion, a dotle novi nogometni klub nastupa u Labinu, na igralištu tada rasformirane Albone, na mjestu današnjeg nedovršenog spomenika rudaru-borcu. Kako su ambicije direkcije rudnika bile velike, a oni su stajali iza novog kluba, njegovu okosnicu čine igrači poznatog pulskog kluba Grion. Među njima je i Bruno Persi te Giorgio Giambastiani, mladi Talijan koji će se uskoro zaljubiti u zgodnu Labinjanku, i do kraja života ostati živjeti u Labinu. Oni će, uz Labinjana Maria Sillia, činiti okosnicu šampionskog Rudara, dvostrukog pobjednika Julijske krajine, o kojemu će također brinuti Istarski ugljenokopi. Klub se u početku zove Carpano, a trener i igrač bio mu je već ostarjeli Puljanin Matio Bonivento, ranije i nogometaš Juventusa. Arsa će ubrzo postati trećeligaš u ondašnjoj državi.

Podrobnije o tom klubu, ali i nogometu na Labinšćini između dva rata pisao sam u knjizi 40 zelenih proljeća posvećenih jubileju Nogometnog kluba Rudar. Za novi detalj u povijesti kluba Arsa pobrinuo se Moreno Giambastiani, unuk legendarnog Giorgija, koji je svojim znanjem i ljudskim vrlinama trajno zadužio labinski nogomet. Poslao nam je fotografiju kluba na kojoj se nalazi, drugi zdesna gore, i njegov nono. Odmah do njega desno je Bruno Persi, koji je u Rudari igrao u prvim poslijeratnim godinama. Zbog sukoba s jednim igračen na terenu, koji je bio službenik Udbe, Persi emigrira u Italiju, gdje je živio u Pordenonu. Tu sam ga posjetio prilikom pisanja moje knjige, a njega je osobno cijenio moj pokojni otac, koji me povezao s njim.
Slika je najvjerojatnije 1936. godine učinjena u Labinu na već spomenutom igralištu.
Slijeva na desno su Silli, Demarin, Bulessi, Ferenci, Mattei i već spomenuti dvojac Giambastiani Persi.
Čuče: Pitacco, Stancul, Viverit i Drusetta.

Zahvaljujem Morenu na suradnji, a ovaj svojevrsni virtualni muzej Labina i Labinšćine za to svima otvara vrata i unaprijed zahvaljuje!




saznaj više: www.mat-flacius.com


1 komentar: