četvrtak, 30. siječnja 2014.

ČEPIĆKO JEZERO KAO ZANIMLJIVO IZLETNIČKO ODREDIŠTE NAŠLO MJESTO U NJEMAČKOM TURISTIČKOM VODIČU GRIEBEN 1929!

Možete li danas zamisliti turistički vodič bez ijedne fotografije?  Upravo takvo štivo vodič Trsta, Opatije i sjeveroistočnog Jadrana, u nakladi berlinskog izdavača Griebena, za sezonu 1929. našao se danas u mojim rukama. Moram priznati, u prvi sam mah bio neugodno iznenađen, očekivao sam koju fotku, možda i Labina, ali sam ubrzo shvatio da je kao šipak pun toliko za turiste potrebnih informacija. I to ne samo o kulturno-povijesnim znamenitosti naših turističkih bisera, već i o servis-informacijama bez kojima bi se ondašnji turisti teško snalazili. Od brodskih i autobusnih veza, do podataka o hotelima, ljekarnama, policijskim stanicama, bolnicama itd.
Na stotinjak stranica obrađeno je mnogo turističkih i drugih mjesta sjevernog jadrana, od Trsta do Raba, Opatije, Crikvenice, Portoroža i Pule, nezaobilazne Postojne, uključujući Plomin i Labin. Za rimsku Flanonu navodi se da je mjesto na putu za Rijeku, da se u luci ukrcava boksit koji se doprema uskotračnom prugom Šumber-Plomin Porat te da gosti Plomina mogu obići lijepo Čepićko jezero i slikoviti Kožljak.
Za Labin se naglašava talijanska arhitektura, lav. sv. Marka na pročelju župne crkve, muzej Luciani u palači Scampicchio sa statutom iz 1341. godine, zatim obližnji rudnici, luka Bršica i moderna cementara u Koromačnu podignuta nekoliko godina ranije.
Autora teksta privlači i lijep pogled na Kvarner, a Rabac, ondašnju Portalbonu, navodi kao glavnu luku za prijevoz boksita. Kako je tada to bila druga luka za prijevoz te rude pisac izvodi krivi zaključak - da se ogromne zalihe sirovine za proizvodnju aluminija nalaze na području između te dvije luke!




    

Nema komentara:

Objavi komentar