subota, 7. prosinca 2013.

DIVNO KAMENO PROČELJE ŽUPNE CRKVE LABINA

Župna crkva je jedna od najposjećenijih i najljepših točki starog Labina. I česta meta fotoaparata, bilo da su snimljeni motivi završili u obiteljskom albumu ili su bili predložak za razglednice.
Prvi motiv završio je na razglednice 1963. godine, izdavač je bio Jugoturist iz Beograda u suradnji s Naprijedom iz Zagreba, a fotograf je bio D. Frković. Kartolina se u Labin nakon pola stoljeća vratila iz Beča, kamo je tada poslan "veliki pozdrav iz starog, ali vrlo, vrlo lijepog grada"! Na kartolini sve je poznato, tek golicaju imena troje djece ispred crkve i dvoje na balkonu palače Scampicchio. Gdje su oni danas, nakon više od pet desetljeća?
Otprilike iste godine iz tiska je u Padovi i Trstu izašla monografija Albona, autor koje je prof. Sergio Cella. Nakladnik je bila udruga iseljenih Istrana Histria nobilissima, koja je tada tiskala monografije svih većih istarskih gradova. Promocija monografije popraćena je razglednicom s motivom crkve - Albona: il duomo.
I treći motiv lijepog kamenog pročelja nastao je sredinom šezdesetih, a na poleđini fotografije tek piše Albona - Il duomo.



saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar