subota, 20. listopada 2012.

DRAMA KOVA JE NASA RAŠANA ŽUPANIĆA

Neki dan me zvala znanica i pitala da li slučajno znam tko se krije iza pseudonima Rašan Županić, koji je potpisao dramu Kova je naša objavljenu prije točno četiri desetljeća, odnosno 1972. godine. Uzvratio sam da je Rašan Županić zapravo poznati istarski novinar Armando Černjul, za svoju braću Bruno. Rašani je nadimak njihove obitelji, a kako sam navodi u predgovoru knjige džepnog formata, rođen je u selu Županići nedaleko od Svetog Martina na Labinšćini.
Njegova drama temeljena je na događajima iz 1921. godine, odnosno pobune labinskih rudara, poznata kasnije kao Labinska republika., koja je trajala od 2. ožujka do 8. travnja, kada je ugušena u krvi i hapšenju rudara. Prvi i treći čin odvijaju se u raškoj gostionici, u kojem je glavni lik Dinko Mene Bičić, koji se u razgovoru s mladim rudarima iz Bosne prisjeća povjesnog štrajka. Drugi se čin, kao san Bičića odvija u pulskoj sudnici u kojoj se sudi organizatorima tog bunta, među kojima je njihog vođa Ivan Pipan.
U predgovoru, pisanoj na labinskoj cakavici, autor navodi da je dramu napsao 1967. godine, kada je nudi najprije Televiziji Zagreb, a 1970. godine i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan Zajc, ali nikada nije dobio odgovor. Iste godine dobiva negativan odgovor Odbora za 50. obljetnicu Labinske republike, koja se svečano i uz nazočnost Tita obilježila godinu dana kasnije, uz obrazloženje da mu se neće izvesti drama "perke je napisena na labinsken dijalekte, a da je proslava jugoslavenskog karaktera..." U dosad neizvedenoj drami pjeva se i Černjulova pjesma Labinski kovari, koju je uglazbio pokojni skladatelj Nello Milotti, a zvedena je 1969. godine na MIK-u.
Naslovnu stranicu drame oblikovao je akademski slikar Renato Percan, izdavač je bila LIBURNIJA-UMFIKSI,  a za izdavača se potpisuje još jedan Labinjan - Bruno Rajković.



(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.hr)



Armando Černjul je novinarsku karijeru započeo u labinskom Raškom rudaru, a završio kao dopisnik Večernjeg lista u Puli.


Nema komentara:

Objavi komentar