nedjelja, 12. siječnja 2020.

NOVO U STAROJ 2019. GODINI

Već staru 2019. godinu svatko od nas pamti na svoj način, s dobrim ili manje dobrim događanjima. Tako je i s gradovima, čiji stanovnici neka zbivanja nerijetko procjenjuju ovisno o svom raspoloženju, interesu ili čak i statusu u toj sredini.

Pokušavajući tijekom cijele protekle godine bilježiti nove građevinske objekte u Labinu krenuo sam i od industrijske zone u Vinežu, koja se oblikuje već oko dva desetljeća, ili točnijekada je novom administrativnom podjele nekadašnje općine Grad Labin ostao bez velike industrijske zone na Dubrovi. Nestajanjem gotovo svih tvornica u ovom dijelu istočne Istre Vinež je s novim tvornicama, čiji su vlasnici svi iz Italije, barem dijelom uspio nadomjestiti radna mjesta u nekadašnjim tvornicama. Bio je više godina ovdje i Benetton, da bi kasnije svoj pogon preselio u države s još jeftinijom radnom snagom, a na njegovo su mjesto, s nastavkom širenja došle nove tvornice sa sjevera Italije. Svjetski poznata tvornica Danieli Sustec iz gradića Butrio nedaleko od Manzana, odnosno Udina, u Labinu ima dosta duboke korijene, a novih zamaha dobiva otvaranjem novog pogona u neposrednoj blizini stare poslovne zgrade. Završni su radovi  obavljeni potkraj prošle godine













Početkom lanjske godine najprije u dvorištu nekadašnjeg građevinskog poduzeća Labin, poznatog za socijalizma, najpoznatiji labinski građevinar Deconte, započeo je gradnju više stambenih višekatnica.  Njihov je položaj više nego atraktivan - nalaze se uz cestu za Rabac na ulazu u Labin s odličnim pogledom na Kvarnerski zaljev. To su ujedno prve stambene zgrade koje se u ovom dijelu Labina grade u zadnjih pedesetak godina, što djeluje gotovo nevjerojatno. I najava da bi se izgradnjom godinama najavljivane, a potom zaboravljene zaobilaznice Labina za Rabac od današnjeg skretanja kod Konzuma do raskrižja za Ripendu, ali i zaobilaznice Labina preko Škrilica do gradskog groblja, otvorio vrlo lijep prostor za gradnju obiteljskih kuća i širenje našeg grada u poželjnijim smjerovima.
Nove kuće se lijepo vide lijepo s Fortice, ali i s ruba udaljenog gradskog groblja.










Isti  građevinar počeo je prije nekoliko mjeseci graditi i stambenu višekatnicu na Katurama s druge strane crkvice sv. Mikule. Razvojem Prvomajske i drugih industrija te postojanjem onda snažnog rudnika, od kraja šezdesetih do početka devedesetih Labin se vrlo intenzivno širio prema nekadašnjem malom selu na rubu grada. U zadnjih dvadesetak godina izgrađene su samo dvije stambene višekatnice, a do ove zgrade mogla bi se, ovisno o zanimanju kupaca već ove godine početi graditi još jedna zgrada.















Kraj ovog pregleda završava na gradilištu novog marketa trgovačkog  lanca Plodine, koje se nalazi na prostoru između Lidla i disconta labinske trgovačke kuće jedinstvo. Bude li sve u redu njegovo bi otvaranje moglo biti relativno brzo.












Nema komentara:

Objavi komentar