nedjelja, 26. siječnja 2020.

CESTOM UZ SAMO MORE OD SVETE MARINE DO RAVNI!

Sjećam se vremenda se a kada su ambiciozni političara našeg Labina planirali izgradnju prometnice uz samu obalu od Plominske uvale ne samo do Rapca, već do najmanje Svete Marine, odnosno ondašnje Marine i njegova autokampa. Dalje od te točke o turizmu se nije ni razmišljalo.
Poteklo je od tada mnogo vode prelijepim vodopadom nedaleko od našeg najvećeg turističkog mjesta, ali u međuvremenu nije u zemlju na toj trasi zaboden ni pijuk.
Do velike je promjene, međutim, nedavno došlo upravo na otpisanom dijelu obale od Svete Marine, odnosno uvale Ubokovo, nedaleko od samog mjesta, gdje je ranije postojao protupožarni put, koji se protezao nadomak Ravni. Ovih me dana prijatelj iz tog turistički sve popularnijeg mjesta upoznao da su hrvatske šume proširile postojeću stazu, koja gotovo dodiruje more provlačeći se između prekrasnih malih uvala kao što su Jadrina i Vodošćica. Gotovo s usklikom mi također reče da je ugođaj prekrasan, miris borove šume smirujući, kao i povjetarac koji stalno puše s Kvarnera. Nije mi zaboravio reći ni da proširena cesta ima dobro nagaženi kolnik, koji omogućava promet svim automobilima te da je odvodnim kanalima zaštićena od proljetnih i jesenskih bujica. Kao ni da se automobilom može tim pravcem doći nadomak samih Ravni, ali da nekoliko stotina metara spoja s asfaltiranom cestom nije uređeno.

Sve je to bilo dovoljno da drugi dan sjednem u auto i po prvi se put prevezem tim pravcem. I što da kažem? Doživljaj je bio divan, o čemu svjedoče i ove fotke! U povratku razmišljanja o dojmovima na naš mi prekine jedna dama koje je slobodno vrijeme "ubijala" u šetnji s psićem u novootkrivenom pejsažu našeg kraja. Međusobni osmijeh kao da nam je potvrđivao da smo na pravom putu. Putu uživanja, opuštanja i odmaranja u našem neposrednom okruženju.


 

1 komentar: