ponedjeljak, 30. prosinca 2019.

LABINŠĆINA U ROMANIMA - VLADIMIR NAZOR I NENAD BRIXY - KOŽLJAK, ČEPIĆ, VOZILIĆI, KRŠAN, PLOMIN

Labinšćina i Labin nisu baš mjesta čestih zbivanja u našim romanima. Na ovom sam blogu već pisao o romanu Otmica Labinjanki Tita Biloplavića, a sada nekoliko riječi o romanima Krvavi dani Vladimira Nazora i Tajna crvenog salona, čiji je autor poznati Nenad Brixy.

Krvavi dani povijesni je roman velikog Vladimira Nazora, ocem Velega Jože, koji je, između ostalog, bio zadivljen poviješću Kršana, čarima Čepićkog jezera i ne slučajno Kožljaka, kaštela ili burga smještenog u podnožju legendarne Učke s druge strane nekadašnjeg jezera. Kraj je to bogate i burne povijesti, života između granice Habsburga i Venecije, Kraljevaca i Benečana, a radnja se zbiva za krvavog i vrlo surovog uskočkog rata na poluotoku od 1615. i 1618. godine. Roman ima 18 poglavlja, a radnja se zbiva i u Kožljaku, koji je u jednom trenutku, između ostalog, trebao postati i središte protestantizma u Istri. Spominje se i napad Mlečana na Čepić, ali i uskoka na Plomin. Knjiga je posljednji put objavljena 1995. godine u izdanju Školske knjige iz Zagreba, a koga zanima njegova fabula neka se prošeće do Gradske knjižnice.

Dvije godine kasnije mladi labinski nakladnik Mathias, iza kojeg stoji Zoran Milevoj, u sklopu biblioteke Alibi objavljuje krimić Tajna Crvenog salona, Nenada Brixya. Radnja je vrlo napeta, zapleti su česti i neočekivani, a radnja se najvećim dijelom zbiva nedaleko od gostionice u Vozilićima, u srednjovjekovnog kaštelu Žmulj, iza kojeg se krije zapravo kršanski stari grad i njegove tajne. Poznati novinar i književnik Brixy, rodom iz Varaždina, bio je zaljubljen u Istru i njenu povijest, pa nije slučajno što ga je "stori grod" inspirirao za ovo intrigantno i vrlo napeto djelo.
Koga zanima knjiga - opet pravac Gradske knjižnice!Nema komentara:

Objavi komentar