utorak, 10. listopada 2017.

SREDINA ŠEZDESETIH 20. STOLJEĆA - GIMNAZIJALKE U RAPCU

Ako me sjećanje ne vara ova je fotografija nastala između 1963. i 1965. godine, u vrijeme nastajanja modernog turizma u našem omiljenom Rapcu, kada je to mjesto za naš naraštaj bio simbol užitaka u kupanju. Nakon što su izgrađeni hoteli Mediteran i Marina nastalo je i turističko naselje Sant Andrea, koje je u jednom danu moglo ugostiti i do 500 turista. Vrijeme je to i širenje autokampa Oliva na Vele đirine, odakle je i krenuo poslijeratni razvoj rabačkog turizma, koji je u "miraz" dobio i hotele Primorje i današnji Miramar, prijeratne hotele Trieste i Dopolavoro.
Ceste prema novim hotelima i kasnije izgrađenom hotelskom kompleksu Girandella još uvijek nema, pa je luka još uvijek središte života u probuđenom Rapcu. Na rivi pristaje i drveni trajekt Vanga za otoke Cres i Lošinj, što luci daje posebnu živost.
Vjerojatno je ta živost i dah novog života i otvorenih granica privukla i ove mlade djevojke iz Labina, učenice gimnazije, koja je u našem gradu otvorena 1954. godine, privukla na izlet u Rabac. Snimak je nastao na maloj plaži na kraju rive, gdje danas počinje šetnica prema Vele đirine. Iznad zida iza njih danas se nalazi samoposluga i hotel Apollo podignut početkom sedamdesetih, a u vrijeme nastanka ove fotke onda je tamo velika livada, na kojoj smo u jesen ubirali šipke i smokve.
Većinu ondašnjih djevojaka dobro poznajem - Danica, Elide, Gordana, Mija, Nadija, Nevija, Slavica i druge, koje su gimnaziju, ako se ne varam upisale 1963. godine, dvije godine poslije moje generacije. Mladići kao da su se negdje izgubili, ili su možda pohitali u susret prvim mladim turistkinjama iz Njemačke, koje su onda bile IN..
S odmakom većim od pola stoljeća mogu samo reći kako godine klize. Što smo stariji to brže! 

   

Nema komentara:

Objavi komentar