petak, 13. listopada 2017.

IZ ALBUMA JOSIPA BEPETA ČERNJULA

Zamolio sam moju ciju Lucetu Černjul da bi, kada bude raspoložena, odabere nekoliko fotografija njenog supruga Bepeta na kojima su obilježeni neki zanimljivi društveni događaji na kojima je on sudjelovao. Stara generacija Labinjana prisjetit će se da je on bio sudionik NOB-a, nakon rata oficir JNA, u kojoj će ostati do kraja pedesetih, kada mu je zadnja služba bila u Šibeniku. U Labinu, a bio je rodom iz zaseoka Žnjidari na Vetve, obavljao je više poslova, a najviše je bio poznat kao direktor Centra za socijalni rad. Prije toga je bio i sekretar OKSKH Labina.

Od tada je prošlo više od godinu dana i već sam bio zaboravio na moj upit, kada me ona najprije iznenadila odabranim fotografijama, a potom i njihovom selekcijom. Od ponuđenih fotografija nisam uzeo tek jedan ponuđeni motiv! Dodatna vrijednost tih fotografija je opis događaja s točnim datumom na njihovoj poleđini, iz čega se može zaključiti da je iz svog prvog posla zadržao neke dobre navike.
Krenuo sam ovim redom.

Prva fotografija ima i najveću težinu, a na njoj se nalazi ispraćaj posmrtnih podataka Alda Negrija ispred zgrade Općine Labin. Aldo Negri je bio jedan od najpoznatijih istarskih partizana iz redova Talijana. Sudionik sjednice ZAVNOH-a, agitator ustanka među Talijanima u Vrsaru, gdje je u jednoj zasjedi poginuo potkraj 1944. godine. Njgovi posmrtni ostaci bili su pohranjeni nedaleko od mjesta pogibije, a u rodni Labin prenijeti su 26. srpnja 1965. godine. U ime Labinjana posljednji je govor držao Vitorio Viktor Blašković, jedna od poznatijih labinskih poslijeratnih rukovodioca.
Na drugoj je fotografiji snimljen Josp Černjul prilikom otvaranja spomen obilježja Matiji Vlačiću Iliriku, jednim od najpoznatijih reformatora crkve u Njemačkoj u 16. stoljeću, iza kojih je ostalo više od 200 knjiga i drugih pisanih djela. I 19 djece! Spomenik je djelo najpoznatijeg istarskog kipara Mate Čvrljka iz Labina, a svečano je otvoren 1969. godine.

Na trećoj je fotografiji miting održanom u povodu 20. obljetnice ustanka naroda Jugoslavije  u srpnju 1961. godine u pineti u središtu Svetog Martina. Govornik je Josip Černjul, a do njega su Nini Poldrugovac, Josip Černjul Rašan, Tomažo Dobrić, Anđelo Verbanac i druge ondašnje labinske "batice".

Na sljedećoj fotografiji, koja je nastala  također daleke 1964. godine u Rapcu prilikom podjele zlatnih i srebrnih znački dugogodišnjim davateljima krvi, su Josiš Černjul i Anđelina Blečić. On je bio i predsjednik općinske organizacije Crvenog križa, dok je Anđelina bila dugogodišnja tajnica te humanitarne organizacije u Labinu.

Ova fotografija je nastala 12 godina kasnije, a nastala je 6. ožujka 1976. godine prilikom susreta udovica palih boraca Labinšćine. U prvom planu je ondašnji predsjednik labinske općine Anton Nini Dobrić, a do njega su Černjul i onda popularni Ljubo Bučić, koji je, između ostalog, bio poznat po organiziranju dugih pogrebnih povorki. Prepoznajem i Leandra Signorellija, jednu od legendi labinske limene glazbe, te još nekoliko udovica. Ne vjerujem da je danas živ itko tko od ljudi na ovom snimku.

Posljednja fotografija je nastala iste godine, opet za podjele prigodnih znački darovateljima krvi. Prvi s lijeva je Serđo Baskijera, ondašnji predsjednik labinske sindikalne organizacije. Do njega je Tanja Verbanac, tajnica Crvenog križa i predsjednik te organizacije Josip Černjul.






 

Nema komentara:

Objavi komentar