nedjelja, 15. listopada 2017.

KRŠANSKI KAŠTEL PRED NOVIM IZAZOVOM

Šumber, Kršan, Kožljak. Tri kaštela na Labinšćini smješteni uz nekadašnju granicu između Austrije i Venecije. Tri neobična položaja, tri priče, tri nade. Dah Germana na ovim prostorima, o kojim sam burgovima nešto više pisao u knjizi S ove strane Učke, ilustriranoj isključivo starim razglednicama.
Ovom zgodom nešto više o kršanskom kaštelu, kojemu je obnovljena kula te donekle stabilizirani zidove nekadašnje utvrde, uz nadu da je to tek početak njegove temeljite obnove i vraćanje u život. Što i kako to nije moja briga, ali vjerujem da će se naći snage i volje, jer u takvim pričama novac je u drugom planu i sam po sebi ne bi smio biti problem.
Ostaci nekadašnjeg kaštela vrlo rječito svjedoče o nekadašnjoj njegovoj raskoši i bogatoj prošlosti. Relativno malo ljudi zna da je unutar njegovih zidina pronađen primjerak znamenite knjige Istarske razvodi, svjedočanstva o postojanju istarskih Slavena na ovim prostorima, koja je završila u Zagrebu, na adresi isto tako čuvenog ilirca Ljudevita Gaja.
Kršan je jedan od rijetkih gradova na ovom području koji se može pohvaliti glagoljaškim grafitom iz 1593. godine, što se nalazi na mjesnom groblju u crkvici sv. Jakova nedaleko od kaštela.
Vrijedne stvari čuvaju se i u župnoj crkvi svetog Antona u srcu kaštela, koji je još za Austrije imao hrvatsku pučku školu, u kojoj je početkom 20. stoljeća učiteljevao i Ivan Načinović, učitelj iz Čepića.
Kršan je u svom dugom postojanju imao više gospodara i vlasnika, a posljednji je bio grof Tonneti iz Plomina, zbog svog podržavanja radništva, a i rudara prilikom štrajka 1921. godine, i u Italiji bio poznat kao crveni grof. Kaštel je pod čudnim okolnostima nestao u plamenu 1940. godine, ali je i nakon rata bio djelomično nastanjen. U jednoj od zgrada unutar zidina veći dio godine živi Burul iz Trsta, inače rodom iz ovih krajeva, koji je svoj dom pretvorio u svojevrsni muzej. I iskru koja daje nadu da kršanski kaštel kojemu se divio i veliki pjesnik i narodnjak Vladimir Nazor, ovog puta neće biti zaboravljen. I ujedno poruka za zaboravljene kaštele Šumber i Kožljak!
Snimci zidina kaštela, nastali ovih dana, mogu donijeti tek malo onog ugođaja i osjećaja koji si doživljava njegovim obilaskom. Od Labina udaljen je tek desetak minutas vožnje.
















1 komentar: