utorak, 15. ožujka 2016.

OLIVA - RABAČKIH HOTELA KAKVIH VIŠE NEMA

Zahvaljujući novim ulaganjima hotelski kompleks u Olivi, koji nekadašnji maslinik dijele s autokampom, turistički će Rabac dočekati sa sva tri temeljito ušminkana hotela - Mimosom, Hederom i Narcisom. I većim brojem soba, kreveta, odnosno turističkih noćenja.

Za one koji su uronjeni u nostalgiju za nekadašnjim Rapcom, što je tek maska iza koje se skriva žal za prohujalim godinama, pardon desetljećima, slijede dvije razglednice tih hotela. Prva razglednica nastala je potkraj sedamdesetih, a druga nekoliko godina kasnije. Bit će fotograf oba motiva bio na gotovo istom mjestu, pa se međusobnim uspoređivanjem zamijetiti razlike nastale u tom kratkom razdoblju.

 Ključna razlika je u dogradnji kompleksa za jedan kat, čime su dobivene nove smještajne jedinice, ali i zaštita od ravnih krovova, koji su zbog poroznosti za kiša zadavali glavobolje rabačkim hotelijerima.

Pažljivo oko zamijetit će na prvoj razglednici samo jedan teniski teren, a zajednička im je i zelena tenda iznad parkirališnih mjesta. Ukoliko ste dobre volje potražite sami razlike na oba motiva onog doba, ali i u odnosu na današnje vrijeme.

Meni najviše upadaju u oči automobili kojima smo i mi iz Labina dolazili do same Vele đirine, koja je tada bila puna naših ljudi. Kada se nisu pržili na suncu ili namakali u moru tražili su okrijepu ili gasili žeđ u nekom od mnogobrojnih kioska, od kojih poodavno nema ni traga. Kao ni od montažnih ugostiteljskih lokala, koji nsu nešto kasnije također bili često mjesto okupljanja domaćih kupača.


1 komentar:

  1. Rabac budi sjecanja na najljepshe ovozemaljske trenutke u mladosti i poslije nje.

    OdgovoriIzbriši