četvrtak, 25. veljače 2016.

ALBONA MONOGRAFIA SERGIA CELLE - RUDNIK PODATAKA O POVIJESTI LABINA

Povjesničar Sergio Cella rođen je 1927. godine u Puli, koji grad napušta s roditeljima još prije početka Drugog svjetskog rata. Monografija Albona, objavljena sredinom šezdesetih godina proteklog stoljeća u Trstu, u sklopu serije knjiga Histria Nobilissima o istarskim gradovima. Knjiga obiluje podacima o povijesti Labina i Labinšćine, od samih početaka do završetka Drugog svjetskog rata, kada Istra postaje dio Titove Jugoslavije, a Albona i službeno Labin.
Pisana u vrijeme kada su u Italiji svježe rane zbog gubitka Istre, monografija je pisana u duhu takve društvene i političke klime. Uostalom, većina povijesnih knjiga nastalih u to vrijeme s obje strane nove talijansko-jugoslavenske granice stvarala se na sličan način samo s drugih ideološkim predznakom.Vjerojatno je to bio i dodatni motiv za temeljitim opisivanjem povijesti Albone, u kojem nema odveć prostora za slavenski življa, što je rezultiralo izuzetno plodnim saznanjima u raznim segmentima života tog grada. Od same povijesti, do legendarnog statuta, uskocima, Austrijancima, Francuzima, rudarenja, vjere, arhitekture do inteligencije i najpoznatijih obitelji najistočnijeg talijanskog grada na istočnoj obali Jadrana.

Knjiga sadrži ukupno dvadeset poglavlja, a iza svake cjeline navodi se literatura i drugi izvori podataka, zanimljivi za istraživače labinske povijesti. Prvo se poglavlje zove L' ambiente geografico, economico, umano, a u njemu se zadire u romansku povijest Labina te njegov geografski položaj. L'ultima tragedia - naslov je posljednjeg poglavlje u kojem se opisuje stanje u Labinu i njegovom talijanskom stanovništvu nakon kapitulacije Italije i pojavljivanja slavenskih partizana i komunista, koje on naziva nacionalkomunistima.

Monografija Albona završava izborom od 36 zanimljivih fotografija.










Nema komentara:

Objavi komentar