srijeda, 10. veljače 2016.

MUSSOLINI MEĐU RAŠKIM RUDARIMA

O boravku fašističkog vođe Mussolinija, Ducea, u kolovozu 1936. godine na gradilištu novog rudarskog grada Raše opširno sam pisao, s brojnim foto-ilustracijama u tekstu Mussolini u Raši 1936. godine. Normalno je da su novine onda budne pratile svaki korak Ducea, a njegov posjet raškim rudnicima imao je dodatnu težinu i medijsku atraktivnost zbog njegova silaska u rudnik.

O tome deset dana nakon njegova razgledavanja gradilišta u raškoj dolini piše i tjednik Il mattino illustrato iz Napulja. Štoviše, njegov silazak u rudniku, koji se, kako se navodi, nalazi 150 metara ispod razine mora, bio je odličan povod umjetniku imenom Ugo Matania za izradu ovog crteža koji se našao na naslovnoj strana! Ispod crteža se navodi da se, obučen u tarliž, odnosno rudarsko odijelo, spustio na otkop i s pijukom u ruci pomagao rudarima, čiji je težak poziv neobično štovao.

Taj se tjednik, koji je izlazio na svega 12 strana, posjete Mussolinija gradilištu Raše osvrće na duplerici, gdje u rubrici In sette giorni, prikazuje Ducea spremnog za silazak u rudnik.

Nema komentara:

Objavi komentar