srijeda, 18. ožujka 2015.

LABIN - STENICE POČETKOM DVADESETIH 20. STOLJEĆA


Obje razglednice nastale su na istom mjestu, ali s rasponom od nešto više od trideset godina. Prva početkom dvadesetih 20. st. u doba Italije, a druga potkraj pedesetih, u vrijeme Jugoslavije. Mjesto - Stenice, odnosno put od Labina do Presike.

Za to razdoblje uočljive su velike razlike. Na prvoj razglednici nema zgrade nove klaonice izgrađene između dva rata, u kojoj je nakon rata dugo bilo sjedište Mesoprometa, a kasnije Labinkomerca.

Nema ni škole na Rialtu, izgrađene potkraj tridesetih, koja se još vidi na novijoj kartolini. Danas je od nekadašnje škole ostao tek nekadašnji stan učitelja.

Posebna vrijednost stare razglednice jedan njen detalj - kuća odmah na početku puta, od koje danas nema ni - korova! Nije mi zasad poznato tko je bio njen vlasnik, ni kada je kuća nestala.

Štoviše, da nije ove razglednice, do koje sam došao slučajno, ne bih nikada ni znao za tu "sitnicu"! Još ne tako davno na tom se mjestu bacao građevinski šut i drugi otpad, a stari su Labinjani govorili da su upravo na tom mjestu bačeni "nepodobni" topovi s Torjona, koji su na gradsku kulu postavljeni nakon što je na ovom prostoru Italija zamijenila Austriju. Uklonjeni su odmah nakon Drugog svjetskog rata kada se Istra našla unutar granica Jugoslavije.

Pažljivo će oko zamijetiti još razlike na ovom razglednicama u njihovoj međusobnoj usporedbi, ali i u odnosu na današnje vrijeme. Pa tko ima strpljenja neka ih sam potraži!

Nema komentara:

Objavi komentar