nedjelja, 5. travnja 2015.

OPĆINSKA NOGOMETNA LIGA LABINA OD 1958. GODINE

Nakon spajanja Rudara iz Raše i Labina u jedan labinski nogometni klub 1955. godine, taj se sport masovno počinje razvijati i na Labinšćini. Te iste godine u našem kraju postoje svega dva nogometna igrališta, što nije bio problem da se održi prvo neslužbeno nogometno prvenstvo Općine Labin. Prema podacima objavljenima u knjizi Sto godina nogometa navode se da su na tom prvenstvu nastupali klubovi Budućnost iz Kapelice, Iskra iz Vineža, Radnik iz Labina, NK Labin, Vihor iz Katura, Mladost iz Ripende, Jadran iz Brgoda i Proleter iz Potpićna. Bilo je to prvo općinsko nogometno prvenstvo u Istri.
Ti će klubovi biti iskra prvog službenog Općinskog nogometnog prvenstva Labina, koje je startalo 1958. godine uz sudjelovanje 11 klubova. Uz postojeće klubove te godine nastaje i NK Cement iz Koromačna, kojega podupire tamošnja cementara.
Na Labinšćini i dalje postoje samo dva nogometna terena, u Raši i Labinu, gdje se preko vikenda od jutra do mraka igraju sve utakmice prvenstva. Omasovljenje i popularnost nogometa uskoro će potaknuti izgradnju nogometnih igrališta u svakom malo većem selu Labinšćine, koja će živnuti tokom odigravanja utakmica općinskog prvenstva. Rivalitet između klubova potiče njihovu posjećenost, pa u derbi utakmicama nerijetko zna biti i do tisuću bučnih navijača. Kako selima mladosti nije nedostajalo, kao ni ljubavi za nogometom, zbog brojnosti klubova liga se jedno vrijeme dijeli i u dvije grupe, a "partide" za ulazak u viši rang bile su prave fešte za sve bolje uređena igrališta.
O zbivanjima u nogometu na toj razini opširnije sam pisao u knjizi Četrdeset zelenih proljeća objavljenoj 1986. godine u povodu 40. obljetnice tada vrlo uspješnog i popularnog Rudara. Ovom prilikom s ovim kratkim tekstom i nekoliko stranica s fotografijama klubova Vihor, Omladinac iz Labina i Svetog Martina, Rapca i Proletera samo se ovlaš prisjećam vremena kada smo materijalno te osobnim i društvenim standardom bili siromašniji nego danas, ali društvenim životom mnogo bogatiji i kreativniji.




  

Nema komentara:

Objavi komentar