subota, 18. listopada 2014.

POZDRAV IZ KOROMAČNA - ISTRA

Naslov je to jedne od (rijetkih) razglednica Koromačna. Obje su razglednice nastale osamdesetih godina proteklog stoljeća, tiskane su u Murskoj Soboti, a njihov je izdavač bilo Turističko društvo iz Koromačna. Bilo je to vrijeme kada je turističke ambicije imao i ovaj dio labinske obale, koje su bile temeljene ne samo na već dobro uhodanom autokampu u Tunarici, već i lijepoj obali. U razvojnim planovima ondašnje Općine Labin bilo je ucrtana i gradnja čvrstih smještajnih jedinica, kako su se onda zvali hoteli, bungalovi i drugi turistički objekti.
Mijenjali su se vlasnici autokampa, od HP Rapca, Turističkog društva Labin, kasnije Marinaturista, koja je djelovala u sklopu Istratransa, do današnjih privatnih poduzetnika, ali - ništa od brzog razvoja turizma uz Raški zaljev. Ostat će zabilježeno da su sredinom osamdesetih ulaganja došla nadomak Tunarice, ali nije bilo riječ o turizmu, već pripremama za otvaranje novog rudnika - ispod razine mora.
Možda je glavna zapreka hvatanja dubljih korijena turizma bila tvornica cementa u Koromačnu, jer teško se na čisti zrak i ugodan odmor u prirodi  pozivati u njenom okruženju. Uostalom, ni na jednoj od tiskanih razglednica s razlogom se ne pojavljuje tvornički dimnjak.
Ipak, teško se oteti dojmu da to nije glavni razlog, već spoznaja da se na Labinšćini turizam dinamično razvijao tek u Rapcu. Unatoč postojanju ambicioznih planova (papir svašta trpi) slično su na labinskoj obali prošli Sveta Marina i Ravni. Mjesta su to u kojima ni danas (godine 2014.) još uvijek nema ni jednog hotela ili pansiona, a u cijelosti nisu (vjerovali ili ne!) zahvaćeni ni vodovodnom mrežom.


2 komentara:

  1. Lijep krajolik, idealan za odmor u autokampu

    OdgovoriIzbriši
  2. Neko malo "prokisnjava" dragi moj prijatelju. Tako primitivan pristup turizmu a i ostalim naprednim i ekoloski potvrdjenim pravcima kojima bi se taj kraj mogao kratati je pokazatelj ko stoji na vaznim koridorima uprave tom vukojebinom...dok je taj kraj bio eksploatisan od strane Austro-Ugarske Monarhije ili Italije, bilo je i kvalitetnih pomaka naprijed. Ono sto jos uvijek cvrsto stoji je njihovo djelo. Steta! Rob nije bez razloga rob. Pozdrava velikom covjeku...Marijanu Milevoju.

    OdgovoriIzbriši