četvrtak, 23. listopada 2014.

DUGOVJEČNE RAZGLEDNICE IZ LABINA

Jedna razglednica - tri grafičke obrade. Gadska palača Municipio promatrana (i slikana) iz lože - dvije, uz Torjon, dvije najmarkantnije točke ne glavnom labinskom trgu Crću. Ovoga puta neće biti zbora o trgu, već o dugom vijeku onovremenih kartolina.
Njihovo me trajanje podsjeća na automobile moje mladosti i zrelog dob - od Fiće do legendarnog Stojadina, službeno Zastava 101, koji je uz veće ili manje redizajne ili nova imena živio više od dva desetljeća!
Ova je razglednica nastala sredinom tridesetih u tiskari Cesaere Capello u Milanu, a njen izdavač bio je G. Valcini iz poznate labinske obitelji Valcini, koji su imali papirnicu u sada povijesnom dopisništvu Glasa Istre. Prva je poslana 1937, a treća sedam godina kasnije. Vjerojatno se mogla kupiti nekoliko godina ranije i barem godinu dana kasnije, sve do svibnja 1945. godine. Doduše, razglednice tiskane za Italije slale su se u prvim mjesecima i nakon rata, tada unutar nove države Jugoslavije, ali nerijetko s prešaranim ili odrezanim tekstom na talijanskom jeziku!
U ono vrijeme fotografa je bilo malo, a rijetke su bile obitelji s fotografom, pa su i fotografije iz tog doba rijetkost. U takvom okruženju razglednice su bile idealan prijenosnik poruka, koje su si međusobno slali rođaci, prijatelji ili sve brojniji turisti.
Kako izbor motiva i razglednica nije bio ogroman kao danas prolazila su grafička osvježenja postojećih motiva, koristeći nerijetko i različite boje. Da nije bilo tako u mojoj zbirci od točno 209 razglednica starog Labina do 1945. godine, ne bi se našla i ove tri, iste, a ipak različite razglednice.


1 komentar:

  1. i ovo ti je super, ako imaš koji tekst rado ću ga objaviti s tvojim potpisom na http://campane-istriane.blogspot.com/
    možeš poslati na model197092@gmail.com

    OdgovoriIzbriši