petak, 26. rujna 2014.

PRVE RAZGLEDNICE LABINA I PODLABINA UNUTAR GRANICA JUGOSLAVIJE

Premda ne bi bilo ništa neobično da su prve jugoslavenske razglednice Labina odmah nakon rata, dakle u vrijeme krajnjeg siromaštva i racionalizirane potrošnje, bile skromne i loše odrađene, to baš i nije bilo tako. U to vrijeme i nije bio veliki izbor razglednica, zbog čega se u samom početku nove države koriste stare, talijanske razglednice, nerijetko s odrezanim talijanskim tekstom. Zlu ne trebalo. Pogotovo ako je na njoj pisalo Salita Mussolini, koja danas novi ima Alda Negrija. Premda je papir razglednica bio nešto skromniji i nekvalitetniji nego u doba Italije i osobito Austrougarske, odabir motiva i njihova realizacija bili su vrlo profesionalni. Bilo je čak i više izdavača, od Putnika iz Beograda, Istarske knjižare iz Rijeke do tvrtke RVJ iz Zagreba, koja se punim imenom zvala zapravo naklada Foto, poduzeće R.V.J za promet foto-potrepštinama i foto-obrt.
Zahvaljujući ponajviše njima danas je lakše ocijeniti naslijeđenu graditeljsku baštinu Podlabina - u doba Italije grada Pozzo Littorio d Arsia, zapravo najmlađeg grada u Istri. Službeno je inauguriran pet godina nakon Raše, danas službeno najmlađeg istarskog grada, i ne tako daleke 1942. godine. Hvala njima vjerno se oslikava širenje Podlabina preko državne ceste Pula-Rijeke, gdje je 1949. godine započela gradnje novog stambenog bloka, kasnije poznatog kao Nove zgrade. Ili nešto ranije gradnja današnje Ulice slobode na križanju za Rabac.
Kod kartofila, a i povjesničara razglednice koje su, kako se kaže, putovale, imaju dodatnu vrijednost, jer osim žiga i marke dodatno govore i o prilikama u vrijeme njihova slanja. A nerijetko ponešto i onima koji je razglednice slao.Ili primao. Jedna od njih je i razglednica s pogledom na Podlabin iz Labina, a slana je iz Raše u veljači 1949. godine. To je mjesto zbog rudnika onda bilo na znatno višoj cijeni od Labina, pa nije slučajno što je jedna razglednica Labina s motivom Ulice slobode prekrštena u Rašu uz sljedeći tekst:
"Izgradnjom novih stanova za rudare u Raši poboljšavaju se životni uslovi naših rudara"












Nema komentara:

Objavi komentar