nedjelja, 3. kolovoza 2014.

PETNAEST GODINA ODLASKA KREŠE FARKAŠA

Prije nešto više od 15 godina, 5. srpnja 1999. godine, Labin je zaprepastila iznenadna smrt Krešimira Farkaša. Pomorac, akademski slikar venecijanske škole i multimedijalni umjetnik, kao sin rudarskog inženjera i profesorice hrvatskog jezika kao dijete dolazi u rudarski Labin, kojega je odmah zavolio. Kao što su Labinjani prigrlili njega. Osam godina prije svog odlaska s ovog svijeta Krešo zajedno s Deanom Zahtilom utemeljuje Labin Art Express, udrugu za promicanje i "proizvodnju" kulture. Nemirna duha i kritičkog duha prema društvu Farkaš je zasigurno duhovni otac ove udruge, u sklopu koje ubrzo utemeljuje i glazben-scensku grupu. Pored njega na startu su još Dean Zahtila i Massimo Savić, poznati hrvatski pjevač raških korijena.
Kreativni duh ovog intelektualca rodom iz okolice Karlovca, kojim se u svom leksikonu ponosi i grad na tri rijeke, dovodi LAE i na svjetsku izložbu EXPO 98. godine u portugalskom glavnom gradu, gsje se Labinjani predstavljaju s provokativnim natupom HERO in XXI.
I nakon brzo proteklih 15 ljeta, a bila je vrela ljetna noć kada mu je prestalo kucati srce, duh Kreše Farkaša i dalje se osjeća u njegovom i našem Labinu.


Nema komentara:

Objavi komentar