utorak, 12. kolovoza 2014.

ALBONA TRIO - CIRKUSANTI IZ LEIPZIGA

Albona, Labin. Labin, Albona. Oba naziva mog grada veoma su mi draga i lijepa. Iako ne odveć originalna. da podsjetim, Labin postoji i u Dalmaciji nedaleko od Splita, a Albona je naziv planine u austrijskoj pokrajini Voralberg na istoku zemlje prema granici Švicarske. Albona je i albansko žensko ime, a Labin je pak prezime mnogih svjetski poznatih umjetnika. Među njima i već spomenute operne pjevačice Anne Marije iz Švicarske, ali i francuske povjesničarke Suzanne.
Zato me zagolicala razglednica sa zanimljivim nazivom Albona trio, koju je preko interneta nudio jedan njemački prodavač. Sada je vrtić u rukama, pokušavam naći neku vezu s našom Albonom, ali zasad bez uspjeha. Za utjehu doznajem da je razglednica tiskana 1968. godine u Leipzigu, odnosno ondašnjem DDR-u, kako se službeno zvala Istočna Njemačka.
Tko zna, možda su ondašnji cirkusanti zaista imali labinske korijene? Nije isključeno da su se nakon uspješnog izvođenja trostrukih skokova ili kapriola kasnije uključili na mnogo bolje plaćenu političku scenu u našem Labinu. Gdje je rizik mnogo manji, a uspjeh i dobit zajamčeni, uz nerijetki pljesak oduševljene publike. Bilo kako bilo, i klaun i "letački" par s guštom obavljaju svoju misuju, uz našu pritajenu želju da ćemo jednog dana, a možda i prije ipak doznati tko se krije iza naziva cirkusantske grupe Albona trio!

Nema komentara:

Objavi komentar