petak, 7. ožujka 2014.

PLACA BORGO SREDINOM TRIDESETIH

Ova mala fotografija istrgnuta iz albuma nepoznate labinske obitelji, otkriva mnoge informacije. Nastala je sredinom tridesetih proteklog stoljeća na glavnom labinskom trgu Borgo ili Crć, na što ukazuje nekoliko detalja. Prvo, autubus, koji prometuje na relaciji Albona-Liburnia, što je prvotni, već službeni naziv za budući rudarski grad Rašu, odnosno Arsia. To je pouzdan trag da je ta fotografija nastala najvjerojatnije 1936. godine, kada je i započela gradnje Raše.
U desnom kutu fotografije, tik do gradske lože, nalazi se teretni kamion na čijem sanduku piše "...aquedotto", odnosno vodovod. Bilo je to vrijeme gradnje vodovoda za novi rudarski grad, čiji su krakovi doprli i do Plomina, Svete Nedelje i Labina, koji bretne zamjenjuje slavinama. Uz fontanu Labin je te godine dobio i nekoliko javnih špina, od kojih nažalost ni jedna nije sačuvana.
U prvom planu fotografije je unuka s nonetom i nonon i još jednom gospođom. Tko su oni? Da li je mala curica, koja bi danas imala blizu 90 godina, još uvijek živa? Odgovora nema, ali znatiželja i dalje postoji. Možda tragove valja potražiti u Bologni, gdje se nakon Drugog svjetskog rata našlo dosta labinskih izbjeglica. Bilo bi zanimljivo nešto više doznati o licima s te fotografije, čije dosta uglađeno držanje daje naslutiti njihovo gradsko porijeklo.




(saznaj više: mat-flacius.com)

Nema komentara:

Objavi komentar