srijeda, 13. studenoga 2019.

OSNOVNA ŠKOLA U NEDEŠĆINI - SJEĆANJA NA SLIKARA RENATA PERCANA

Renato Percan, akademski slikar rodom iz Trgeta umro je 21.  listopada 2013. godine, a sahranjen je na groblju u Nedešćini, u obiteljskoj grobnici njegove supruge Regine, koja je bila učiteljica ovdašnje osnovne škole. Od tada se već šest godina za redom u Osnovnoj školi Vitomir Širola Pajo održava spomen dan posvećen ovom velikom istarskom i hrvatskom umjetniku. Zbog dugog štrajka prosvjetara ovog je puta taj datum preskočen, pa je prigodna svečanost uz veliku nazočnost učenika i prijatelja Renata održan danas.

Svečanost je u jednom od razreda otvorila ravnateljica škole Klara Švraka, nakon čega su učenici čitali svoje pjesme na cakavici, podsjećali na život Renata i Ređine, čitajući isječke iz njene knjige sjećanja te svirali na klaviru i harmonici. Poznata labinska slikarica Adalgisa Škopac govorila je o izložbi radova učenika nadahnutim djelima Percana, koji su izloženi u prizemlju škole, gdje na zidovima vise i druga svjedočanstva tamošnjih učenika.

U završnici susreta, kojega su učenici pratili pljeskom i pažnjom, nastupala pjesnikinja Rina Miletić s njenom pjesmom posvećenom izuzetnom labinskom umjetniku te Regina Percan, koja se predstavila pjesmama dva poznata labinska pjesnika - Daniela Načinovića i Zdenke Višković-Vukić. Na usnoj harmonici pratio ih je nezaobilazni Klaudio Franković.

Dio tog ugođaja  prikazuju i ove fotografije nastale za sat vremena koliko je trajao prigodni program pun emocija i radosti stvaranja.





















Nema komentara:

Objavi komentar