subota, 9. studenoga 2019.

EKOMUZEJ VLAŠKI PUTI OTVOREN U ŠUŠNJEVICI

Općina Kršan, točnije Šušnjevica, danas je dobila svoj prvi muzej - u 12 sati je, uz nazočnost dosta znatiželjnika i tvoraca tog izuzetnog projekta, u prizemlju tamošnje osnovne škole otvoren  Ekomuzej Vlaški puti. Na relativno malom prostoru škole, koja je otvorena 1904. godine na hrvatskom jeziku, a obnovljena 2006. godine uz pomoć Rumunjske, uređen je muzej koji tekstom, fotografijama i primjenom digitalne tehnike govori o identitetu i životu Istrorumunja, Ćiribiraca, ili najpreciznije Vlahima, vrlo poučno i jasno govori o njihovom višestoljetnom životu na području u podnožju Učke. Ili na rubu povijesne plominske općine, koja se danas najvećim dijelom nalazi unutar granica Općine Kršan.

Muzej se sastoji od Interpretacijskog centra podignutog u sklopu škole, Mediateke  i tematskih staza Putevi kontrabanda. Otvoren je u sklopu Javne ustanove Park prirode Učka sa sjedištem u mjestu Liganj(Lovran), a bespovratno je sufinanciran sredstvima Europske Unije, odnosno Fonda za regionalni razvoj.

Autori Ekomuzeja Vlaški puti su Tamara Nikolić-Đerić, Valter Stojšić i Viviana Brkarić iz Sušnjevice, koja je svojedobnim osnivanjem Udruge Spod Učke, nakon čega je uslijedilo niz izuzetno vrijednih i svestranih aktivnosti, odigrala ključnu ulogu u spašavanju od potpunog nestanka tog govora, koji je danas dio nematerijalne baštine Hrvatske. Svojim je djelovanjem oplodila i ranije poteze lingvista A. Kovačeca i Gorana Filipija u pisanoj identifikaciji vlaškog jezika, koji se goviiri u Sušnjevici i okolnim selima, od Brda do Jasenovika. Vjerujemo da se tuz neće stati te da će mali muzej s mnogo duše postati mjesto čestog okupljanja svih onih kojima je taj govor i identitet onih koji ga govore duboku u srcu. Slike koje slijede samo su mali dio ugođaja u njemu odmah nakon što su otvorena vrata muzeja Vlaški puti, o kojemu će se zasigurno još dosta čuti.

  
 

Nema komentara:

Objavi komentar