nedjelja, 22. siječnja 2023.

LABIN NOVU BENZINSKU STANICU ADRIA OIL DOBIVA POČETKOM LIPNJA!

Na novoj benzinskoj postaji živnulo je konačno početkom ovog tjedna, iz čega se dalo zaključiti da se sprema njeno brzo otvaranje. Počele su se uređivati ​​i kazniti trgovinu te kafić, na čijoj su terasi postavljeni stolovi i stolice. Stigla je i prva cisterna s gorivom te "šminkati" druge detalje.

Ponukalo me da se prošećem tim prostorom, gdje sam odmah zatekao simpatičnog mladića, kojem sam na upit što želim odgovorio da me zanima kada se otvara nova, treća benzinska crpka u Labinu. Uzvratio je da će to biti već ove petke, uoči božićnog i novogodišnjih blagdana. Rekao mi je također da će ulaz na stanicu biti moguć samo iz pravca Labina, a izlazak iz nje u oba pravca, što jedno vrijeme, po ostavljenim prometnim znakovima, nije bilo u igri.

Pa strpimo se do petka 22. prosinca ove godine!


Pogled na novu benzinsku stanicu s Fortice u starom gradu te njeno prvo iskustvo sa snijegom!
Evo kako je sve izgledalo još protekle godine, uz optimistička obećanja njenog brzog otvaranja.


 Konačno je i službeno započela gradnja nove benzinske stanice na ulazu u Labin s riječke strane na Marcilnice, nedaleko od Trgovačkog centra Konzuma i autopraonice.

Pripreme za to na tom mjestu započelo se još protekle godine, najprije sječom drva u gustoj šumi, a potom nasipavanjem tog zemljišta, koje se nalazilo znatno ispod razine tamošnje državne prometnice Pula-Rijeka. Gradilište buduće benzinske stanice, treće u Labinu, nalazi se s druge strane tamošnjeg naselja obiteljskih kuća, podignutog prije gotovo pola stoljeća. Svaki detalj radova vidim s balkona, budući da i ja tu živim, pa u tome "guštam" od sreće! Kada mi je jedan radnik rekao da ne smijem fotografirati to gradilište, budući da je ono privatno gradilište, samo sam se nasmijao uz odgovor neka me pokušaju spriječiti dok to činim iz svoje spavaće sobe!

Veći dio gradilišta mirovao je sve do kraja protekle godine, da bi se radovi ubrzali prvih dana ove godine. Počelo je i betoniranje prvih površina, kopanje velike jame(vjerojatno za buduće spremnike goriva), nakon što je količina dopremljenog građevinskog kamena i drugog "šuta" gotovo dosegla razinu kolnika i pločnika, kojim će se pješaci nakon puštanja u promet tog objekta morati kretati vrlo oprezno.

Tek prije nekoliko dana postavljena je i ploča s građevinskom dozvolom nadležne službe Grada Labina, izdane 19. rujna 2022. godine, uz naznaku da su radovi započeti 21. prosinca minute godine. Izvođač radova je tvrtka ADRIA OIL iz Kastva, koja je protekle godine (igrom slučaja ili ne?!), postala i glavni sponzor labinskih rukometašica?!  

Neslužbeno sam saznao da će Labin novu benzinsku stanicu, koju gradi tvrtka CENTAR GRADNJA, dobiti uoči nove turističke sezone, točnije početkom lipnja. Već sada stanovnici tog dijela nekadašnje mirne Marcilnice nemaju više tog mira, koga će kasnije biti još manje, ali to je samo naš mali doprinos još bržem razvoju našeg grada, u kojem žive najrazumniji ljudi ne samo u Hrvatskoj (što i nije neki posebni doseg, zar ne?), već iu cijeloj Istri. 

Uz to, vjerujem mojem (dobronamjernom) prijatelju da nas više neće uznemiravati divlje svinje i druge šumske životinje. koje su se ovdje nakotile!      

ČTRDESETAK DANA NAKON POČETKA RADOVA
 Gradilište posljednjeg radnog dana u travnju. Jedan snimak nastao je s naše prekrasne starogradske Fortice! Pogodite koji.


Početak je lipnja, kada je benzinska crpka trebala biti već otvorena, ali su radovi nešto ubrzani tek potkraj svibnja, kada se počelo raditi nedjeljom i za praznike. Sada su aktivnosti ubrzane na samoj zgradi, a zbog uređenja ulaza i izlaza s nove benzinske crpke nakratko je bio ograničen i promet na glavnoj prometnici na samom ulazu u Labin. Vjerojatno će takvi radovi biti još do okončanja ovog ulaganja koja će zasigurno utjecati na drugačije reguliranje prometa na ovom mjestu, koji je gust osobito za ljetne mjesece, odnosno turističke sezone. Tada je i potražnja za gorivom najveća.


PROŠAO I LIPANJ

U lipnju se, u dista sporom lipnju, postavilo s radovima, pa je buduća benzinska zgrada dobila fasadu, asfaltiran je ulaz i izlaz te su obavljene sve pripreme za skoro asfaltiranje cijelog prostora. 

Da sam ove riječi napisao nekoliko dana ranije izostali bi neki zanimljivi detalji koji su obavljeni prvog radnog dana u srpnju. Postavljena je, naime, željezna konstrukcija natkrivenog dijela budućih crpki, pa se već vidi kako će sve to izgledati za koji mjesec dana. 

Nadam se da će tada biti više reda na cesti na samom ulazu u Labin iz pravca Rijeke, gdje se u brzoj vožnji posebno nadmeću vozači motora.

 Ne bude li reda i boljeg nadzora teško će se izbjeći prometne nesreće!

  


KOLOVOZ - KRAJ RADOVA SE NAZIRE

Srpanj je na gradilištu bio vrlo aktivan, radovi su odmakli, tešku mehanizaciju su zamijenili majstori, nazire se kraj. Nakratko je zasvijetlio i neonski naziv tvrtke, ali kada će na novoj benzinskoj crpki biti
pojavili prvi automobili najveći dio turističke sezone, kada je i posla najviše, bit će proći. Pa, ni jesen nije tako daleko! Prepustimo se slikama, koje govore mnogo više od suhoparnih riječi!
Posljednjeg dana kolovoza buduće benzinske stanice dobila je konačno i asfaltni tepih uz obavljanje drugih pripremnih radova za okončanje radova koji su počeli prije više od jedne godine. O samom završetku - na kraju!


 U rujnu je obavljena većina završnih radova uz niz "glancanja", uključujući i noćnu rasvjetu! Bit će gtovo kada bude gotovo, uz očekivanje da će uz benzinsku postati na samom ulazu/izlazu" iz Labina bolje nadzirati i usporiti promet, kako bi se na vrijeme izbjegle nesreće, gdje su vozači vrlo često brzi. Ili točnije _ mnogo brže nego što prometna signalizacija to dozvoljava!

Ušli smo duboko u studeni, svi su radovi stali, ali benzinska pumpa još uvijek nije otvorena!. U proteklom mjesecu obavljeno je tek malo radova oko okoliša, uz "malu" izmjenu na prometnoj signalizaciji na izlazu iz stanice - dozvoljen je izlaz samo u pravcu Dubrove, odnosno Rijeke, ali ne i Labina, što je ranije bilo moguće. To sigurno neće ići u prilog dobrog prometa na toj crpki na ulazu uradu.
Do konačnog otvaranja benzinske stanice Adria Oil pozornost vozača i dalje će privlačiti trajnim noćnim osvjetljenjem, a danju će njome prolaziti mladi biciklisti i vozači romobila! 

Nema komentara:

Objavi komentar