petak, 27. siječnja 2023.

LABIN - NOVO U 2022.

 Labin je sredinom protekle godine na prostoru nasuprot Lidla dobio novi (budući) trgovački centar, koji nosi ime njegova vlasnika i izvođača radova  DE CONTE. Za sada u njegovom prizemlju radi tek poznati njemački DM market, a odmah do njega uskoro se otvara optička radnja Getaldus, s nadom da će se u ovom domaćem trgovačkom kompleksu uskoro pojaviti i nove trgovačke tvrtke. U sklopu centra izgrađen je prostrani parkirni prostor, zasad s malo korisnika.

DE CONTE do sredine ove godine završit će i treću, posljednju stambenu višekatnicu na Katurama, koje su smještene između Trgovačkog centra Konzum bloka višekatnica podignutih uglavnom još za Jugoslaviju.

Ista labinska tvrtka protekle je godine započela s gradnjom stambenih višekatnica i na dvije druge lokacije u Labinu. Nedaleko od autobusnog kolodvora i nasuprot policijskih postaja, na lokalitetu nazvanom Štacijon 1, gradi se dvokatnica, koja bi trebala biti tek prva u nizu novih takozvanih urbanih vila, koje bi se u nizu gradile prema Domu zdravlja.

Dvije manje stambene zgrade istog ulagača grade nalaze se i na rubu naselja Nove zgrade, na lokalitetu Čekodi, s kojeg se pruža lijep pogled na Rabac. Bude li se ikada gradila zaobilaznica od Katura prema Rapcu, koja je bila aktualna prije više od tri desetljeća, čime su izbjegle prometne gužve u Labinu za ljetnih mjeseci, a istovremeno otvorio i novi prostor za njegovo širenje, ona bi prolazila relativno blizu tih kuća. 

Ime ove tvrtke veže se i uz gradnju Doma za starije osobe u starim Katurama, koja je trebala biti dovršena potkraj protekle godine, a potom se otvaranjem njegovih vrata za sedamdesetak korisnika spominje sredina ove godine. 

Da pokraj protekle godine nije započela obnova i uređenje ceste od kružnog toka kod trgovačkog centra SPAR do kružnog toka za Koromačno u dužini od oko 600 metara, time bi bio i kraj ovog teksta o (vizualnim) promjenama našeg grada u minuloj godini. Time će južni ulaz u Labin s nogostupom i javnom rasvjetom na cijelom tom potezu dobiti mnogo ljepši i funkcionalniji izgled, s većom sigurnošću pješaka.

Rekonstrukcijskim zahvatom ove prometnice uredit će se njezin spoj s prolazom do supermarketa Plodine, koji se nalazi u neposrednoj blizini Disconta "Jedinstva". On je zatvoren prije otprilike pola godine, ali se navodno predviđa njegovo ponovno otvaranje. Taj spoj završava kod kružnog toka nedaleko od stadiona Rudara, čime se dobiva kraći put prema kružnom toku za Koromačno, odnosno Rašu! 























Nema komentara:

Objavi komentar