srijeda, 16. studenoga 2022.

OSVIJETLJENI DIMNJAK NEKADAŠNJE TOPLANE - VERTIKALNI SVJEDOK (KRATSKE) POVIJESTI RAŠE



Rijetki su gradovi kao Raša, grada starog tek 85. godine, koji još ima dosta svojih vršnjaka, koji bi bili lijepo poznati na obilježavanju zajedničkog rođendana - 4.studenoga 1937. godine, kada je i službeno proglašen općinom. Iako sam "trdi Labinjon" nikada ne propuštam priliku navesti da sam rođen u Raši, u vrijeme kada je ona imala tek nešto više od devet godina! Bile su to godine njenog ubrzanog rasta i dinamičnog života, koja su kasnije nas Labinjane često i vrlo rado privlačile u to mjesto, o čemu sam prije 15 godina pisao iu uvodu knjige "Raša moje mladosti", pa sada neće ponavljati to gradivo!(Joj što godine lete, pogotovo kada ih se puno "nakotilo"!)

Posljednje obilježavanje rođendana "Najmlađeg grada u Istri" bilo je također lijepo i sadržajno, a meni je najviše "in" bilo osvjetljivanje dimnjaka nekadašnje gradske toplane, koja je u početku bila jedan od zaloga i simbola tadašnjeg visokog standarda življenja (kojega su Rašani u međuvremenu izgubili!). Dimnjak je obnovljen oko dvije godine i njegovim osvjetljivanjem vraća se tračak nade u buđenje ovog dugog usnulog grada. 

On se nalazi na trgu nedaleko od ulaza u nekadašnji rudnik, poznat kao Karlota, odakle su nakon rata dosta dugo, najprije "kovarice", a potom moderni autobusi ondašnjeg Autoprometa vozila u više smjena rudara iz okolice Labina, ali i većeg dijela Istre, na posao je posla. Vjerujem da će se dogoditi čudo te da će mnogi znatiželjnici u neko skoro vrijeme preko ove zgrade moći razgledati duge hodnike nekadašnjeg rudnika. 

I još nešto - da će se brojni prostori danas zapuštene i devastirane Direkcije, koja je svojedobno bila ugostila i poodavno nestalu tvornicu čamaca "Kvarnerplastiku", biti pretvorena u atraktivna mjesta mnogih događanja i svjedočenja povezanih s ondašnjim rudnikom i njegove rudare, svojevrsne heroje ( i žrtve) rada! Bez kojih bi izgled i sudbina današnje cijele Labinšćine bila sasvim drugačija. Nekadašnji r udnik i rudari takav dobro osmišljen centar i zaslužuju. U tom slučaju središte Raše, kao i drugi njegovi dijelovi, ne bi bili pusti i przni kao u trenutku nastajanja ovih fotki, koji dan nakon velike fešte 

Uz rudarski pozdrav Sretno! 













Nema komentara:

Objavi komentar